Uw buurt heeft ideeën over groen? Daar kunt u samen iets mee doen!

Lochem is met veel plantsoenen en groenstroken met recht een groene gemeente. Een groot deel van het groen wordt door Circulus onderhouden. Dat doen wij volgens de afspraken met de gemeente. U kunt als bewoner zelf ook een bijdrage leveren aan het groen in de buurt!

Wilt u als bewoner méér doen met het groen in de buurt? Bijvoorbeeld door de aanplant van vaste planten of struiken?

Met 'Buurgroen' heeft u invloed op het groen in uw eigen woonomgeving. Samen met buurtbewoners zorgt u voor een groenstrook bij u in de straat of buurt. Vooraf bespreken we samen de groenwensen én de mogelijkheden. Daarna kunt u met de buurt aan de slag. Circulus en partner Welzijn Lochem gaan daar graag met u over in gesprek.

Op  deze kaart ziet u alle Buurgroen-initiatieven in de gemeente Lochem.
 

Ook samen groen onderhouden?

Dat kan! Er zijn een paar spelregels

  • Minstens 5 buurtbewoners (huishoudens) nemen het onderhoud van een openbare groenstrook voor hun rekening. Dit mag natuurlijk ook een buurtvereniging zijn. 
  • U onderhoudt minimaal 250 m2 of drie aaneengesloten groenstroken en/of perken.
  • Het karakter en de beeldkwaliteit van de groenstrook blijven behouden. 
  • Het groen wordt niet gebruikt om het erf te vergroten.
  • Er worden verdere afspraken op maat gemaakt over het onderhoud. Deze afspraken leggen we samen vast in een gebruikersovereenkomst.

U ontvangt een bescheiden vergoeding voor het groenonderhoud. Het groen in de dorpscentra, langs belangrijke toegangswegen en alle hagen en bomen worden altijd onderhouden door Circulus.

Tipgids BuurGroen 

Het openbaar groen in de gemeente Lochem onderhouden we op 'beeldkwaliteit'. Het betekent dat het beeld en de staat van onderhoud aan 'onderhoudsbeelden' moet voldoen. Natuurlijk staat u daar niet alleen voor: we helpen u graag met advies en u ontvang van ons een tipgids met handige beeldmeetlat.  

 

Meer weten?

Heeft u - als groep buurtbewoners of buurtvereniging - belangstelling voor het onderhouden van openbaar groen? Geef uw interesse en gegevens aan ons door via  aan ons door melden.  Een medewerker van Circulus of van partner Welzijn Lochem (WL) neemt contact met u op. 

Buurgroen herkent u aan het BuurGroen-bord.


In een informatiepagina over het onderhouden van 'Buurgroen' leest u ervaringen van inwoners.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.