Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap

Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap

Dit is Ferdy; werkbegeleider op de Hout Werkplaats van Circulus. Hij is inmiddels een jaar betrokken bij de werkplaats en heeft zo’n 20 deelnemers onder zijn hoede. Elk van hen heeft een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De leerdoelen zijn wisselend. De een is hier voor urenopbouw, een ander om vakvaardigheden te leren en een derde om weer onder de mensen te zijn. En dat doen ze allemaal door te werken met het – volgens Ferdy – mooiste materiaal van de wereld: hout!

 

Verschillende werk- en leertrajecten

Ferdy: “De meeste deelnemers komen via Werk- en leerbedrijf KonnecteD, maar ook hebben we goed contact met VSO De Linde. Een enkeling komt via de WMO en we hebben wel eens stagiaires. Voor een werkbegeleider als ik is dat erg leuk, want het is echt maatwerk per deelnemer. De een is handiger dan de ander en ze hebben allemaal een andere hulpvraag. Het belangrijkst vind ik dat je meebeweegt met de deelnemers en vooral zorgt voor werkplezier.”

 

“Het moet een fijne plek zijn om naar toe te komen, waar ze ook nog eens iets kunnen leren. Voor de persoonlijke ontwikkeling zijn er jobcoaches aanwezig, dus er is op meerdere vlakken begeleiding.”

 

De werkdruk blijft laag

Er wordt van alles gemaakt op de werkplaats. Vogelhuisjes en insectenhotels, maar ook vleermuiskasten, houten hekwerken voor fietsenstallingen en bedrijfsgeschenken. Op deze manier leren de deelnemers omgaan met het materiaal, inzicht krijgen in hoe iets gemaakt wordt en hoe je veilig kunt werken met machines. Werkdruk is er bijna niet, omdat de opdrachten klein blijven. “Dat komt vooral omdat we afhankelijk zijn van restmateriaal. Zo blijft het werk overzichtelijk voor de deelnemers en ons werkaanbod afwisselend”, aldus Ferdy.

 

“We geven altijd ruimte voor de deelnemers om zelf met ideeën te komen. Zo voelen ze zich al snel betrokken bij wat we doen.”

 

Restmateriaal

Alle producten in de Hout Werkplaats worden gemaakt van restmateriaal. Denk aan tafelbladen die we krijgen via Het Goed en Stilema of houten pallets die we krijgen van de Gemeente Deventer. Ook kunnen mensen hout ‘doneren’ op de Circulus recyclepleinen. Ferdy: “Het liefst hebben we lange planken of grotere stukken hout. Die krijgen we niet vaak. Dat geeft ons direct meer mogelijkheden.”

 

De werkplaats groeit

Omdat de groep zo langzamerhand begint te groeien, zien we in de toekomst graag een vakvaardige vrijwilliger aansluiten. Iemand die het timmermansvak beheerst en het leuk vindt om onze deelnemers iets bij te brengen. Dus voel jij je geroepen? Neem contact met ons op!

 

Ga terug
Bryan op zijn plek in Team Buitenruimte Bryan op zijn plek in Team Buitenruimte Bryan is inmiddels een bekend gezicht voor vele collega’s bij Circulus. Hij werkt sinds vorig jaar in het team Buitenruimte Apeldoorn met Bart van Bussel als vaste collega. Met een schoffel werken, onkruid verwijderen met een Mug, prullenbakken legen, blad blazen en op pad met de kolken zuiger, zij- en achterlader: alles heeft Bryan al gedaan. Tijd om hem naar zijn ervaringen te vragen. Lees hier verder ‘Huiskamer van de straat’ voor Doesburgse jongeren ‘Huiskamer van de straat’ voor Doesburgse jongeren 0313 Doesburg is dé ontmoetingsplek voor Doesburgse jongeren van 9 tot 27 jaar. Om te skaten, te poolen, met anderen te koken of muziek te maken. Een relaxte plek waar jongerenwerkers en de Buurtsportcoach klaar staan voor een praatje, een leuke activiteit en een steuntje in de rug. Lees hier verder Werkplaatsen Circulus blijken schot in de roos Werkplaatsen Circulus blijken schot in de roos Loucka (16) zit in het derde jaar van de school UDO vakgericht VMBO/Sprengeloo. Ze kletst als Brugman en biedt iedereen altijd een luisterend oor. Haar droom is om na de MAVO door te leren voor Social Work. Een stageplek in die richting vinden bleek echter nog niet zo makkelijk. Lees hier verder De Textiel Werkplaats: een kleurrijke inspiratiebron De Textiel Werkplaats: een kleurrijke inspiratiebron Alex is werkbegeleider op de Textiel Werkplaats en al 34 jaar hoedenmaker. Best een bijzonder beroep. “Ik raak gefascineerd door mode, hoeden en alles wat daarmee te maken heeft. Het mooist vind ik om van niets weer iets te maken. Dat is toch mooi? Ik kan mijn creativiteit hier volledig in kwijt.” Lees hier verder De Wasserij van Circulus heeft veelzijdige missie De Wasserij van Circulus heeft veelzijdige missie Van B&B beddengoed, hotellinnen en bedrijfskleding naar tuinoverals en deurmatten: geen opdracht is te groot of klein voor De Wasserij van Circulus. Het team van medewerkers, waarvan een groot deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, staat dagelijks paraat voor allerlei wasklussen. Planning is daarbij soms best een uitdaging. Lees hier verder Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap Dit is Ferdy; werkbegeleider op de Hout Werkplaats van Circulus. Hij is inmiddels een jaar betrokken bij de werkplaats en heeft zo’n 20 deelnemers onder zijn hoede. Elk van hen heeft een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Lees hier verder