Fietsen Werkplaats is kweekvijver voor vakmensen

Fietsen Werkplaats is kweekvijver voor vakmensen

Joost kwam ooit via KonnecteD (toen nog Deventer Werktalent) terecht bij de Fietsen Werkplaats van Circulus. De inspirerende leermeesters van destijds wakkerden bij hem zo’n passie voor het fietsenmakersvak aan, dat hij besloot een opleiding Fietstechniek te volgen. Inmiddels is de oude garde vertrokken en is hij zelf de gedreven werkbegeleider van de werkplaats.

 

Iedereen is welkom

De werkplaats biedt werkplekken voor iedereen die het vak wil leren óf om wat voor reden dan ook weer arbeidsritme wil opbouwen. Er worden fietsen gerepareerd en opgeknapt. Dat alles met zoveel mogelijk gebruik van gerecycled materiaal. Joost: “We zijn nu eenmaal van oorsprong een afvalinzamelingsbedrijf; hergebruik zit in onze genen.”

 

Hier maak ik me weer nuttig

Joost heeft inmiddels een team van zo’n man of twintig, allemaal vanuit hele verschillende hoeken. Een van hen is Wouter. Altijd horecaman geweest en jarenlang vrachtwagenchauffeur, maar vanwege medische redenen kan hij niet meer terug naar zijn oude beroep. Wouter: “Ik zat al een jaar thuis toen ik via een 2e spoortraject via KonnecteD terecht kon bij de Fietsen Werkplaats. Hier kon ik mijn uren voorzichtig opbouwen tot de 20 uur die ik nu werk. Het is echt een fantastisch leuke plek, waar ik inmiddels allround meedraai en begeleiding mag geven aan de andere jongens. Ik draag echt iets bij en maak me weer nuttig. Heel graag zou ik mijn vakvaardigheden daarin nog verder willen ontwikkelen.”

 

“Volgende maand word ik 60. Hoe mooi is het dat ik voor de derde keer een vak mag leren.” - Wouter

 

Zelfstandig leren met minimale druk

Binnen de werkplaats kunnen deelnemers op verschillende niveaus leren en werken. Van kleine stapsgewijze reparatiewerkzaamheden tot klanten te woord staan, fietsen nakijken en prijsopgaven maken en bespreken. Daarbij benadrukt Joost het belang van zelfstandig leren met minimale druk: “Mijn motto op de werkplaats is helder: 5 minuten zelf proberen, dan naar mij komen. Daarnaast geef ik ook telkens maar één opdracht tegelijk. Dit werkt goed voor ons. Ik ben heel trots als ik zie hoe snel iedereen binnen het team dingen oppakt en hoe enthousiast ze zijn over het vak.”

 

“Ik ben echt blij dat ik dit vak heb mogen leren. Ik heb mijn eigen schuur inmiddels ook omgetoverd tot fietsenwerkplaats. Inclusief fietstakel. Hopelijk mag ik de opleiding Fietstechniek gaan doen.” - Jelle

 

Doorstroombaan

Wouter en Jelle spreken over de goede sfeer in de werkplaats en ook collega Jaimy ziet inmiddels zijn toekomst in de fietstechniek. “Ik kwam hier praktijkervaring opdoen via Eega, toen ik mijn deelcertificaat fietstechniek wilde halen. Daarna heb ik een tijdje bij Rataplan gewerkt, dat lag me minder. Toen ik hoorde dat er op de Fietsen Werkplaats een halfjaarcontract voor een doorstroombaan beschikbaar kwam, twijfelde ik geen moment en nam via mijn consulent contact op. Hopelijk leer ik in een volgende baan ook nog werken met elektrische fietsen.”

 

“Vroeger kon ik niet eens een bandje plakken. Nu bouw ik zelf een hele fiets op. Daar ben ik best trots op!” - Jaimy

 

Meer weten

Of iemand nu werkritme moet opbouwen, een leer- werkplek nodig heeft, wil re-integreren of het vak wil leren: de Fietsen Werkplaats is dé plek! Wil je meer weten over de werkplaats en de mogelijkheden voor deelnemers? Neem contact met ons op!

Ga terug
Bryan op zijn plek in Team Buitenruimte Bryan op zijn plek in Team Buitenruimte Bryan is inmiddels een bekend gezicht voor vele collega’s bij Circulus. Hij werkt sinds vorig jaar in het team Buitenruimte Apeldoorn met Bart van Bussel als vaste collega. Met een schoffel werken, onkruid verwijderen met een Mug, prullenbakken legen, blad blazen en op pad met de kolken zuiger, zij- en achterlader: alles heeft Bryan al gedaan. Tijd om hem naar zijn ervaringen te vragen. Lees hier verder ‘Huiskamer van de straat’ voor Doesburgse jongeren ‘Huiskamer van de straat’ voor Doesburgse jongeren 0313 Doesburg is dé ontmoetingsplek voor Doesburgse jongeren van 9 tot 27 jaar. Om te skaten, te poolen, met anderen te koken of muziek te maken. Een relaxte plek waar jongerenwerkers en de Buurtsportcoach klaar staan voor een praatje, een leuke activiteit en een steuntje in de rug. Lees hier verder Werkplaatsen Circulus blijken schot in de roos Werkplaatsen Circulus blijken schot in de roos Loucka (16) zit in het derde jaar van de school UDO vakgericht VMBO/Sprengeloo. Ze kletst als Brugman en biedt iedereen altijd een luisterend oor. Haar droom is om na de MAVO door te leren voor Social Work. Een stageplek in die richting vinden bleek echter nog niet zo makkelijk. Lees hier verder De Textiel Werkplaats: een kleurrijke inspiratiebron De Textiel Werkplaats: een kleurrijke inspiratiebron Alex is werkbegeleider op de Textiel Werkplaats en al 34 jaar hoedenmaker. Best een bijzonder beroep. “Ik raak gefascineerd door mode, hoeden en alles wat daarmee te maken heeft. Het mooist vind ik om van niets weer iets te maken. Dat is toch mooi? Ik kan mijn creativiteit hier volledig in kwijt.” Lees hier verder De Wasserij van Circulus heeft veelzijdige missie De Wasserij van Circulus heeft veelzijdige missie Van B&B beddengoed, hotellinnen en bedrijfskleding naar tuinoverals en deurmatten: geen opdracht is te groot of klein voor De Wasserij van Circulus. Het team van medewerkers, waarvan een groot deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, staat dagelijks paraat voor allerlei wasklussen. Planning is daarbij soms best een uitdaging. Lees hier verder Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap Hout Werkplaats: circulariteit en vakmanschap Dit is Ferdy; werkbegeleider op de Hout Werkplaats van Circulus. Hij is inmiddels een jaar betrokken bij de werkplaats en heeft zo’n 20 deelnemers onder zijn hoede. Elk van hen heeft een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Lees hier verder