Onkruidbeheersing op verhardingen

Als in het vroege voorjaar de temperaturen stijgen en alles langzaam groen kleurt, schiet ook het onkruid uit de grond. Circulus start daarom vroeg in het jaar met het duurzaam bestrijden van onkruid of beter 'onkruidbeheersing'.

Duurzaam onkruid tegengaan

Circulus zorgt in de gemeente Deventer voor duurzame onkruidbestrijding op de verharding. Dat doen we handmatig én machinaal. Bij duurzame methoden steekt onkruid sneller de kop op dan bij het gebruik van gif. Daarom spreken we liever over 'onkruidbeheersing'.

Aanpak

Onze medewerkers verwijderen in opdracht van de gemeente het onkruid. Zij doen dat op een milieuvriendelijke manier:

 • met een onkruidborstelmachine (voor de goten),
 • met een schoffel,  
 • met de hand (bijvoorbeeld lange stukken die bij obstakels staan),
 • met een bosmaaier,
 • en preventief; in alle straten vegen ze drie keer per jaar met de veegmachine.

Elke wijk in Deventer komt tijdens het onkruidseizoen een keer per jaar aan de beurt. Daarbij nemen we alle verhardingen mee in de openbare ruimte: denk aan paden, wegen en stoepen. 

Binnen 30 cm vanaf bijvoorbeeld schuttingen, muurtjes en hekwerken verwijderen we geen onkruid. Dit om beschadigingen aan eigendommen te voorkomen. We vragen u als (buurt)bewoner het onkruid zelf weg te halen. Zo zorgen we er samen voor dat onkruid niet de overhand krijgt.

Helpt u mee?

De openbare ruimte is van ons allemaal. Samen willen we het onkruid 'beheersen'. De Schoon Familie van Circulus (DSF) vraagt u daarom om een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Gaan onze medewerkers in uw buurt aan de slag? Het is fijn als u uw auto ergens anders parkeert. DSF zoekt bewoners die kort voor de actie mede-buurtbewoners willen waarschuwen. 
 • Bent u zelf in de tuin, het terras of in de buurt van uw flat bezig? Fijn als u gelijk een deel van stoep of straat mee wilt nemen.
 • Onkruid binnen 30 cm van schuttingen, muurtjes of hekwerken verwijdert u zelf.
  Dit doet Cirulus niet om beschadigingen aan eigendommen te voorkomen. 
 • U kunt (een deel van) uw straat adopteren. Samen met andere bewoners zorgt u er dan voor dat daar het onkruid op tijd wordt verwijderd. De Schoon Familie helpt u daar graag bij!

Hollands weer...

De periode waarin onkruid we onkruid samen tegengegaan varieert, want niets is zo veranderlijk als Hollands weer. Bij een lange zomer met groeizame omstandigheden gaan dus ook onze werkzaamheden langer door.

Vragen of meldingen?

Heeft u vragen of wilt u een melding doorgeven? U kunt terecht bij het meldpunt van de gemeente. 

Meldpunt openbare ruimte 

 

Tuintips: duurzaam onkruid te lijf

Op een groene manier het onkruid in uw tuin beheersen. Hoe doet u dat?

 

 Adopteer een straat 

Wilt u regelmatig onkruid verwijderen in uw buurt? Adopteer dan (een deel van) uw straat. U bepaalt zelf hoe groot dat stuk straat is.

 

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.