19 april 2024 Teams buitenruimte starten voorjaarsronde

Teams buitenruimte starten voorjaarsronde

Het eerste gras wordt gemaaid, de schapen gaan weer op pad, valondergronden van speelplekken geharkt en het schoffelwerk begint. Natuurlijk houden we straten schoon en gaan we de ‘strijd’ met onkruid aan. Zo’n eerste periode noemen we de 0-ronde: we zijn klaar voor het voorjaar!

Onkruidbeheersing op verhardingen 

 • Als alles groen kleurt schiet ook het onkruid uit de grond. Circulus startte daarom al eind februari met onkruidbeheersing. Niet alle plekken zijn met machines bereikbaar. In de wijken en de stad kiezen we - naast machines - ook voor handmatige onkruidverwijdering. Dit doen we met onkruidbranders op trolleys. Met (accu)bosmaaiers maaien we bij obstakels dode pollen weg. Op wegen en paden worden de grotere machines ingezet die gebruik maken van hete lucht.
 • Het weer...
  De periode waarin we onkruid tegengegaan varieert. Want niets is zo veranderlijk als het weer. Bij een lange zomer en ‘groeizaam weer’ gaat ook de strijd tegen onkruid langer door.

Maaien

 • Circulus coördineert de maaiwerkzaamheden. Bermgras op kruisingen en zichthoeken laten we viermaal per jaar maaien. Zo voorkomen we verkeersonveilige situaties. Een paar keer per jaar maaien we obstakels bij. Dit is afhankelijk van de groeiomstandigheden.
 • Met de gemeente is afgesproken hoe en waar wij maaien én hoe het 'beeld' eruit moet zien. Gemeentelijke grasvelden en speeltuinen in de wijken komen soms tot 25 keer per jaar aan de beurt, bermen worden minder vaak gemaaid.

Schone kolken tegen wateroverlast

 • Om wateroverlast te voorkomen maken we de ruim 3.500 kolken in de gemeente schoon. Regenwater loopt via kolken in de straat of stoeprand het riool in. Onderin vangt een bak zand, slib en vuil op. Met een kolkenzuiger reinigen we de bak, grover vuil zoals takken en blad wordt verwijderd. Slib en vuil worden duurzaam verwerkt.

Vegen

 • De veegmachine houdt de straten schoon. Ook vegen gebeurt op 'beeld'. Het kan dus zijn dat u de veegwagen in een straat of wijk vaker tegenkomt dan in een andere straat of wijk. De veegmachinist werkt met een planning.

Maak kennis met de teams

Meer over onze buitenruimte-teams en hun werk vindt u in de voorjaarsspecial Circulus buitenruimte in Doesburg in de Regiobode. 

Deze keer:

 • Onderhoud van hagen en groenonderhoud in de wijken.
 • Elektrisch gereedschap: stiller en lichter.
 • Interviews met Jan en Jeffrey, onze vakkrachten in de wijk. 
 • We maken ons op voor het voorjaar: de 0-ronde.

Over onze teams in Doesburg

 • De teams van Circulus leveren graag een bijdrage aan een groen, veilig en schoon Doesburg. Ze voeren namens de gemeente groentaken uit, zorgen bijvoorbeeld voor onkruidbeheersing op verhardingen en schone straten.
 • In de teams is ruimte voor medewerkers met afstand tot regulier werk. Vakkrachten van de afdeling buitenruimte van Circulus plannen en begeleiden het werk.

 Dienstverlening openbare ruimte Doesburg 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws