Ieder jaar plaatsen we bladkorven binnen de kernen van de gemeente. De korven verwijderen we weer vóór kerst. Waar dienen ze voor? Waarvoor niet? En hoe houden we de korven en straten samen schoon? 

Wind, regen en vallend blad: het kleurt de herfst! Deze combinatie zorgt soms ook voor gladheid en onveilige situaties. Straten en stoepen houden we daarom zo goed mogelijk bladvrij. Verzameld blad krijgt een duurzame bestemming in borders of als compost. 

U kunt een handje helpen. Door blad bij elkaar te vegen, naar een korf te brengen én door een oogje in het zeil te houden.

Bladkorf vol? U meld het op de bladkorvenkaart

 • De bladkorven legen wij zodra ze vol zijn. Ziet u dat de korf vol is?
  U meldt dit eenvoudig   op de bladkorvenkaart. Is de melding verwerkt? Dan wordt het korfje rood. Onze chauffeur komt de korf legen.
 • De bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad. Dit staat ook op de korf. Ziet u verkeerd gebruik of schade? Ook dan horen we graag van u via een   melding. 
 • Zien we vaak vervuiling? Dan plaatsen we een attentiebord op de korf. Zo voorkomen we dat we de korf weg moeten halen.   

Waar staan de bladkorven?

 • De bladkorven hebben een vaste plek. De plekken zijn met de gemeente vastgesteld. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het gebruik en het aantal gemeentebomen op een plek. 
 • Op de  bladkorvenkaart ziet u alle bladkorven. De korven legen wij ‘op afroep’ en worden niet verplaatst. In de week voor kerst halen we de bladkorven op. Het meeste blad is dan gevallen en we voorkomen graag (vuurwerk)schade. 

Schoon blad is nuttig!

Van blad wordt compost gemaakt, een duurzame grondverbeteraar. Ook gebruiken we het als extra beschermlaag voor wortels in de winter. Het zorgt voor een veilige en comfortabele verblijfplaats voor insecten en kleine dieren.  Hergebruik kan als het blad ‘schoon’ is en dus niet vermengd met takken of ander (groen)afval. Zo sluiten we samen de kringloop.

Waarom controleren wij bladkorven? 

 • Bladkorven zijn bedoeld voor blad en niet voor (groen)afval. Afvoeren van afval is kostbaar. Zien we vervuiling of krijgen we een melding? Dan plaatsen we een attentiebord. Blijft vervuiling voorkomen? Dan moeten we de korf weghalen. 
 • Bladkorven zijn gemaakt van fijnmazig materiaal. Zo waait het blad niet snel weg en komen kleine zoogdieren nauwelijks in de korf. Insecten kunnen gelukkig in én uit de korf. We inspecteren op vervuiling én op bijvoorbeeld kleine zoogdieren. Het bladerdek verwijderen en controleren we laag voor laag. Blad ligt daarna nog een tijd bij de verwerker voordat het een nieuwe bestemming krijgt. 

 

Blad ruimen... waarom eigenlijk? 

Wind, regen en herfstblad kan op wegen, stoepen en paden voor onveilige situaties zorgen. Blad in goten verstopt bovendien de kolken. Maar blad heeft een belangrijke functie: het is een beschermlaag voor planten en wortels en dient als natuurlijke bodemverbeteraar. Geruimd blad wordt dus altijd hergebruikt.

Groene container en Recycleplein

Blad mag ook in uw groene container. Wist u dat u ieder jaar 500 kg groenafval kosteloos naar het Recycleplein kunt brengen? Vergeet daarbij uw milieupas niet. Hier vindt u de openingstijden

Waarom zetten we bladblazers in? 

 • De veegmachine gaat in het najaar vaker op pad om straten schoon en bladvrij te maken. Ter ondersteuning van de veegmachine zetten we bladblazers in. Bijvoorbeeld op plekken die de veegmachine niet kan bereiken. 
 • Waarom geen bladhark?
  Natuurlijk zetten we harken in. Maar met alleen een hark krijgen we het blad in een grote gemeente zoals Lochem niet van alle straten, paden, stoepen en uit goten.
 • Is er stiller of duurzamer gereedschap?
  Tijdens de bladcampagne werkt het Buitenruimte-team in een groot gebied. Onze bladblazers zijn zo stil mogelijk. Accu-aangedreven bladblazers met genoeg capaciteit zijn de toekomst. Ze moeten voldoen aan Arbo-eisen zoals draagbaarheid in gewicht. De bestaande accu-aangedreven bladblazers hebben niet genoeg kracht om de enorme hoeveelheden blad te verplaatsen.
 • Wat doen jullie met het blad?
  Blad krijgt vaak een plek in de borders, als beschermlaagje voor wortels en schuilplaats voor kleine zoogdieren en insecten. Ook wordt blad verwerkt tot compost, een duurzame bodemverbeteraar. 

Tip: zelf bladcompost maken!

Heeft u zelf veel blad in de tuin? Gebruik een laagje in de borders om planten en wortels te beschermen en de grond te verbeteren. Ook kunt u bladcompost maken, zelfs als u een kleine tuin heeft. 
 Kijk hier voor het stappenplan.

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.