Er zijn eigenlijk twee wedstrijden: één voor de scholen het buitengebied en één voor de scholen in de stad. In het buitengebied ligt immers veel meer blad, dat zou de wedstrijd niet eerlijk maken.
De leerlingen verzamelen (eventueel met hulp van ouders, team en omwonenden) het blad dat in die weken op straat en op de stoepen ligt. Ze mogen zakken met blad van huis meenemen, maar met de hele klas in de straten rondom de school gaan harken en vegen is ook een heerlijke herfstklus en levert heel veel blad op. De leerlingen doen het blad (uiteraard zonder zakken en ander afval) in de bladkorf.
Het is belangrijk dat het blad op straten, stoepen en pleinen wordt opgeruimd; daar kan het immers gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij slecht weer.
In de tuinen en parken mag het blad lekker blijven liggen, daar is het goed om de grond te beschermen tegen de kou en dient het als (warme) schuilplaats voor veel kleine dieren.
Om kinderen bewust te maken van het belang van bladeren in de natuur zijn er dit jaar extra spelelementen toegevoegd aan de wedstrijd.
Zo kunnen de leerlingen – op een veilige plek – een bladerbed maken waarin kleine dieren kunnen schuilen, een filmpje maken over het blad en de natuur of een spreekbeurt voorbereiden over dat onderwerp. Daarmee kunnen ze extra punten verdienen.
Op donderdag 3 november wordt het echt spannend! Dan vindt rond half één ’s middags de finale plaats Om 12.30 uur wordt bij elke deelnemende school (voor de laatste keer) gemeten hoe hoog de bladberg is. Dat doet de bladambassadeur van de school samen met de bladpeilassistent. Natuurlijk is het de bedoeling dat tijdens deze spannende finale het hele team en alle leerlingen op het schoolplein staan.
Na een klein kwartiertje weten we dan welke scholen zich de trotse winnaars van de Bladbokaal 2022 mogen noemen!
Vanaf juni 2022 verandert er bij ruim 13.000 huishoudens in Deventer iets in de inzameldagen voor PMD en restafval.
De nieuwe inzameldagen zijn te vinden in de digitale afvalkalender op www.circulus.nl en in de Circulus-app. De app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store.
Donderdag 21 april heeft Circulus, in opdracht van gemeente Deventer, een aantal nieuwe afvalbakken op de strandjes op de Worp in Deventer geplaatst.
Het zijn Big Belly’s: slimme, zelfpersende afvalbakken die hun eigen energie opwekken door zonnepanelen. De afvalbak geeft zelf een seintje wanneer hij geleegd moet worden.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.