Op zaterdag 17 september is het World Cleanup Day 2022. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven vrijwilligers in ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! In Deventer gaan de duikers ven Duikvereniging NoBaToWa het water in om de Rielerkolk schoon te maken.
De Deventer Schoon Familie ondersteunt deze actie natuurlijk van harte. Want jammer genoeg komt er nog steeds veel zwerfafval in het water terecht. Dat is de duikers van NoBaToWa een doorn in het oog. Daarom nemen ruim tien leden van de vereniging op World Cleanup day een duik in de Rielerkolk om daar zwerfafval op te duiken. Ze doen dat dit jaar voor de tweede keer.
Rond 10.00 uur nemen de deelnemers de eerste duik. Bram Damen van de DSF: ‘Schoonmaken onder water is wel bijzonder. Het is verbazingwekkend hoeveel troep er helaas ook in het water ligt. Vorig jaar vonden we veel onderdelen van fietsen, een deel van een cola-automaat en gewoon veel zwerfafval. De duikers zien onder water ook nog stukken van het oude Rieler zwembad. We zijn heel blij dat de duikvereniging ook dit jaar weer wil gaan opruimen.’
Als de duikcondities niet in orde zijn (dat kan bijvoorbeeld door het voorkomen van blauwalg, of intensieve regen waardoor het water troebel is) wordt de actie verplaatst naar een andere dag.
Vanaf juni 2022 verandert er bij ruim 13.000 huishoudens in Deventer iets in de inzameldagen voor PMD en restafval.
De nieuwe inzameldagen zijn te vinden in de digitale afvalkalender op www.circulus.nl en in de Circulus-app. De app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store.
Donderdag 21 april heeft Circulus, in opdracht van gemeente Deventer, een aantal nieuwe afvalbakken op de strandjes op de Worp in Deventer geplaatst.
Het zijn Big Belly’s: slimme, zelfpersende afvalbakken die hun eigen energie opwekken door zonnepanelen. De afvalbak geeft zelf een seintje wanneer hij geleegd moet worden.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.