Maandag 25 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie. Leerlingen van 17 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat. Bennie Bladman heeft alle kinderen opgeroepen om blad rondom de scholen op stoepen en in straten te verzamelen. Het is elk jaar weer spannend: welke scholen gaan er winnen?
Er zijn eigenlijk twee wedstrijden: één voor de scholen het buitengebied en één voor de scholen in de stad. In het buitengebied ligt immers veel meer blad, dat zou de wedstrijd niet eerlijk maken.
De leerlingen verzamelen (eventueel met hulp van ouders, team en omwonenden) het blad dat in die weken op straat en op de stoepen ligt. Ze mogen zakken met blad van huis meenemen, maar met de hele klas in de straten rondom de school gaan harken en vegen is ook een heerlijke herfstklus en levert heel veel blad op.
De leerlingen doen het blad (uiteraard zonder zakken en ander afval) in de bladkorf. In de tuinen en parken mag het lekker blijven liggen, daar is het goed om de grond te beschermen tegen de kou en dient het als (warme) schuilplaats voor veel kleine dieren. Het gaat er om dat het blad op straten, stoepen en pleinen wordt opgeruimd, want daar kan het gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij slecht weer.
Op donderdag 4 november wordt het echt spannend! Dan vindt rond half één ’s middags de finale plaats Om 12.30 uur wordt bij elke deelnemende school (voor de laatste keer) gemeten hoe hoog de bladberg is. Dat doet de bladambassadeur die aan de school is toegewezen door Bennie Bladman in samenwerking met de bladpeilassistent (de contactpersoon van de school). Natuurlijk hoopt Bennie Bladman dat tijdens deze spannende finale het hele team en alle leerlingen op het schoolplein staan. En hij vindt het heel leuk als ouders/verzorgers ook aanwezig zijn.
Na een klein kwartiertje weten we dan welke scholen zich de trotse winnaars van de Bladbokaal 2021 mogen noemen!
Vier weken lang zijn acht deelnemende basisscholen in Epe en Deventer de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 12.575 oude elektronische apparaten op. Het Mosterdzaadje uit het buurtschap Gortel is de winnaar van de editie van 2021.
Op maandagmiddag 8 september krijgt groep 7 van Basisschool de Krugerstee hoog bezoek. Wethouder Jan Aalbers Verhaar komt de aftrap geven voor de E-waste Race, waar vijf scholen uit Deventer en vijf uit Epe aan meedoen.
Op maandagmiddag 6 september krijgt groep 8 van Basisschool de Steenuil hoog bezoek. Wethouder Carlo Verhaar komt de aftrap geven voor de E-waste Race, waar vijf scholen uit Deventer en vijf uit Epe aan meedoen
Vrijdag 3 september wandelt er een man met een groot supboard (gemaakt van plastic afval) het stadhuis van Deventer binnen. Het is Merijn Tinga, beter bekend als de plastic soup surfer. Al sinds 2014 strijdt hij tegen plastic vervuiling en de plastic soep.
Tien scholen (vijf uit Deventer en vijf uit Epe) scholen zorgen er van 13 september tot en met 7 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.