11 oktober 2021 Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021!

Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021!

Vier weken lang zijn acht deelnemende basisscholen in Epe en Deventer de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 12.575 oude elektronische apparaten op. Het Mosterdzaadje uit het buurtschap Gortel (gemeente Epe) is met 5252 apparaten en een score van 89.760 punten de winnaar van de editie van 2021. Projectmanager Louke Kreemers van E-waste Race en Sjarre Bernard (Circulus-Berkel) overhandigden de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO.

Van 13 september tot 7 oktober  hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. In Deventer waren dat IBS De Zonnewijzer, IBS De Steenuil en Kindcentrum Het Palet, in Epe Montessori Sterrenschool Geerstraat, OBS De Sprenge (Vaassen), OBS De Sprenge (Emst), CBS Het Mosterdzaadje en BS De Krugerstee. In die weken hebben de leerlingen enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk E-waste te verzamelen.

Nek-aan-nekrace

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen Het Mosterdzaadje (gemeente Epe) en de Zonnewijzer (gemeente Deventer). De laatste dagen wisselden de beide scholen steeds van plaats. Stond Het Mosterzaadje op plek één, kon dat een uur later zomaar De Zonnewijzer zijn. Het bleef spannend tot de finaleochtend op 7 oktober. Uiteindelijk wisten de leerlingen uit het kleine buurtschap op de Veluwe toch de meeste E-waste in te zamelen. Die reis naar Nemo is dus dik verdiend!
Het belangrijkste is dat de leerlingen een mooie bijdrage hebben geleverd aan een beter milieu én zich bewust worden van het feit dat heel veel afval geen afval is, maar een waardevolle grondstof die we nog goed kunnen hergebruiken.

Bericht van het gemeentehuis

De gemeente Epe wil graag alles wat herbruikbaar is of waarvan de grondstoffen waardevol zijn, apart inzamelen. Wethouder Jan Aalbers feliciteert de leerlingen dan ook vanuit het gemeentehuis: ‘Wát een mooi, circulair resultaat hebben de leerlingen van ’t Mosterdzaadje bereikt. Een goed voorbeeld voor ons allemaal! Ik feliciteer de leerlingen van harte!’
Wethouder Carlo verhaar uit Deventer is trots op de scholen die hebben meegedaan. Immers: ook Deventer maakt zich hard voor het gescheiden inzamelen van grondstoffen.
Carlo Verhaar: ‘De Zonnewijzer heeft 3715 apparaten opgehaald en heeft daarmee het één na beste resultaat neergezet! Ik ben ontzettend trots op de Zonnewijzer. Heel hartelijk dank voor jullie inzet en gefeliciteerd met de tweede plaats.’

Apart aanbieden elektronisch afval

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Ga terug

Nieuwsberichten Deventer Schoon Familie

Helft huishoudens Deventer ruilt inzameldagen PMD en restafval Helft huishoudens Deventer ruilt inzameldagen PMD en restafval Vanaf juni 2022 verandert er bij ruim 13.000 huishoudens in Deventer iets in de inzameldagen voor PMD en restafval. De nieuwe inzameldagen zijn te vinden in de digitale afvalkalender op www.circulus.nl en in de Circulus-app. De app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store. Lees hier verder Big Belly’s op de strandjes aan de IJssel in Deventer Big Belly’s op de strandjes aan de IJssel in Deventer Donderdag 21 april heeft Circulus, in opdracht van gemeente Deventer, een aantal nieuwe afvalbakken op de strandjes op de Worp in Deventer geplaatst.  Het zijn Big Belly’s: slimme, zelfpersende afvalbakken die hun eigen energie opwekken door zonnepanelen. De afvalbak geeft zelf een seintje wanneer hij geleegd moet  worden. Lees hier verder Geen Vuurwerkactie Deventer in 2022 Geen Vuurwerkactie Deventer in 2022 Het is een mooie traditie in Deventer: samen met buurtbewoners op 1 januari de vuurwerkresten bij elkaar vegen en die – op de eerste werkdag van het nieuwe jaar - naar een aantal punten in de gemeente brengen. Opgeruimd beginnen, noemen we dat. De Deventer Schoon Familie zorgt altijd voor iets lekkers en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Maar… vuurwerk is ook dit jaar verboden, dus gaat ook de vuurwerkactie van 2022 niet door. Lees hier verder Containertuintjes geplaatst in Driebergenbuurt Containertuintjes geplaatst in Driebergenbuurt Vrijdag 10 december startte in de Driebergenbuurt in Deventer een pilot met containertuintjes, zij moeten bijplaatsing van afval bij ondergrondse afvalcontainers tegen gaan. De tuintjes bestaan uit volledig gerecycled materiaal en zijn 3D geprint. In de bakken vind je echte, winterharde en onderhoudsvriendelijke planten en bloemen. In de winterse kou werd het toch een gezellige bijeenkomst, op anderhalve meter afstand!   Lees hier verder Deventer start proef met containertuintjes Deventer start proef met containertuintjes Om afval rondom ondergrondse (restafval)containers te voorkomen, gaat Circulus-Berkel  in Deventer een proef starten met de aanleg van zeven containertuintjes. De tuintjes zijn 3D geprint uit 100% afval en er worden bevatten  bloemen en planten in gezet waar vlinders en bijen op af komen. De containertuintjes komen te staan in de Driebergenbuurt. Lees hier verder Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021! Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021! Vier weken lang zijn acht deelnemende basisscholen in Epe en Deventer de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 12.575 oude elektronische apparaten op. Het Mosterdzaadje uit het buurtschap Gortel (gemeente Epe) is met 5252 apparaten en een score van 89.760 punten de winnaar van de editie van 2021. Projectmanager Louke Kreemers van E-waste Race en Sjarre Bernard (Circulus-Berkel) overhandigden de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO. Lees hier verder
Toon oudere artikelen
De Krugerstee trapt E-waste race 2021 af met wethouder Jan Aalbers
09 september 2021

De Krugerstee trapt E-waste race 2021 af met wethouder Jan Aalbers

Op maandagmiddag 8 september krijgt groep 7 van Basisschool de Krugerstee hoog bezoek. Wethouder Jan Aalbers Verhaar komt de aftrap geven voor de E-waste Race, waar vijf scholen uit Deventer en vijf uit Epe aan meedoen.

De Steenuil trapt E-waste race 2021 af met wethouder Carlo Verhaar
08 september 2021

De Steenuil trapt E-waste race 2021 af met wethouder Carlo Verhaar

Op maandagmiddag 6 september krijgt groep 8 van Basisschool de Steenuil hoog bezoek. Wethouder Carlo Verhaar komt de aftrap geven voor de E-waste Race, waar vijf scholen uit Deventer en vijf uit Epe aan meedoen

Merijn supt voor minder plastic
04 september 2021

Merijn supt voor minder plastic

Vrijdag 3 september wandelt er een man met een groot supboard (gemaakt van plastic afval) het stadhuis van Deventer binnen. Het is Merijn Tinga, beter bekend als de plastic soup surfer. Al sinds 2014 strijdt hij tegen plastic vervuiling en de plastic soep.

Tien scholen uit Deventer en Epe zamelen elektronisch afval in!
02 september 2021

Tien scholen uit Deventer en Epe zamelen elektronisch afval in!

Tien scholen (vijf uit Deventer en vijf uit Epe) scholen zorgen er van 13 september tot en met 7 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.

PMD-container voor SV Schalkhaar
04 juli 2021

PMD-container voor SV Schalkhaar

Sinds 1 juli kunnen de leden van SV Schalkhaar hun PMD (plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankpakken) gescheiden inzamelen in een grote 1100-litercontainer. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de container wordt geleegd. Dat zorgt voor lagere kosten, maar belangrijker: het levert een mooie bijdrage aan een duurzame samenleving.

Alles onder een dak
09 maart 2020

Alles onder een dak

Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!
26 augustus 2019

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!

De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?
08 september 2017

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?

Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start
09 maart 2017

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek
01 maart 2017

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek

Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.