15 mei 2023 Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!

Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container!

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant met heel sterke wortels. Deze wortels kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en bouwwerken. Ze groeien zowel verticaal als horizontaal en komen soms elders weer boven de grond. Daar groeien ze uit tot nieuwe woekeraars. De plant heeft door zijn extreme groei negatieve gevolgen voor andere flora en fauna.

Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin staan? Dan is het verstandig om hem te verwijderen. Zo voorkomt u dat de plant schade aanricht en eventueel doorgroeit naar andere tuinen of de openbare ruimte.
Het is belangrijk dat u de plant mét alle wortels verwijdert. Omdat er altijd kleine stukjes van de plant achterblijven, komt de Japanse duizendknoop het volgend jaar waarschijnlijk terug. Als u de plant met wortels elk jaar verwijdert, en dit consequent volhoudt, blijft de Japanse duizendknoop na een paar jaar weg.

Plantresten Japanse duizendknoop? In de grijze container of naar het Recycleplein!

De plant(resten) en/of de grond waarin de plant heeft gestaan gooit u in de grijze container of u voert het af naar het Recycleplein. Dit afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop. Kleine stukjes van de plant groeien namelijk makkelijk weer uit tot een grote plant.  Zo voorkomt u dat de plant zich opnieuw kan verspreiden.

Recycleplein

Brengt u de plant naar een van onze recyclepleinen? Meld dan bij onze collega's dat u de Japanse Duizendknoop komt brengen. Zij vertellen u waar u hem kunt achterlaten.

Hoe herkent u de Japanse Duizendknoop?

De plant groeit van april tot november en u herkent haar aan de volgende beschrijving:

  • In april komt de Japanse Duizendknoop uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes.
  • De plant groeit snel, binnen een paar weken is ze herkenbaar aan dikke stengels. Die stengels zijn hol, lijken op bamboe en hebben soms rode vlekken.
  • Het blad van de plant wordt zo groot als een hand en krijgt in de zomer een frisgroene kleur. Er is een grote variatie in bladvorm: van ovaal tot hartvormig tot uitlopend in een punt.
  • In augustus/september groeien aan het eind van de stengels witte tot wit-roze bloemen in losse pluimen.

Melden

De meeste gemeenten willen het graag weten als u de Japanse Duizendknoop signaleert in de openbare ruimte. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over meldingen.

In de gemeente Lochem zorgt Circulus binnen de bebouwde kom voor beheersing van de duizendknoop. Daarnaast brengen wij namens de gemeente ook groeilocaties buiten de kom in kaart. Uw melding is welkom via www.circulus.nl/lochem. Omschrijf daarbij goed de locatie en stuur – indien mogelijk – een foto van de plant mee. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de (bestrijding van) de Japanse duizendknoop? Veel informatie vindt u op deze speciale website.  

Ga terug

Nieuwsberichten Deventer Schoon Familie

Groentips: duurzaam onkruid beheersen Groentips: duurzaam onkruid beheersen Wilt u uw gevel onkruidvrij houden? Of voorkomen dat 'onkruid' uw tuin overneemt en andere planten verdringt? Kijk dan naar duurzame manieren om onkruid in toom te houden. Chemische middelen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Maar ook azijn of zout zijn minder vriendelijk dan u denkt. Wat dan wel...? Op deze pagina tips voor duurzame onkruidbeheersing.  Lees hier verder Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container! Japanse duizendknoop in de tuin? Gebruik de grijze container! De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant met heel sterke wortels. Deze wortels kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en bouwwerken. Ze groeien zowel verticaal als horizontaal en komen soms elders weer boven de grond. Daar groeien ze uit tot nieuwe woekeraars. De plant heeft door zijn extreme groei negatieve gevolgen voor andere flora en fauna. Lees hier verder Geslaagde opruimactie vuurwerkresten Geslaagde opruimactie vuurwerkresten Het is een mooie traditie dat bewoners in Deventer snel, makkelijk én gratis hun vuurwerkresten kunnen inleveren. Zelf bij elkaar vegen, en vervolgens een koeriertje aanmelden of de vuurwerkresten inleveren bij een van de containers die verspreid over Deventer staan. Op vier plekken in de gemeente zijn op 2 januari (van 11.00 tot 14.00 uur) de containers te vinden. En daar wordt goed gebruik van gemaakt! Lees hier verder Vuurwerkresten wegbrengen in je eigen wijk Vuurwerkresten wegbrengen in je eigen wijk Het is een mooie traditie dat bewoners in Deventer snel, makkelijk én gratis hun vuurwerkresten kunnen inleveren. Zelf bij elkaar vegen, bellen voor een koeriertje of de vuurwerkresten inleveren bij een van de containers die verspreid over Deventer staan. Op vier plekken in de gemeente zijn op 2 januari (van 11.00 tot 14.00 uur) de containers te vinden. Een vuurwerkkoeriertje aanmelden kan vanaf 2 januari, vuurwerkresten worden dan gratis aan huis afgehaald. Lees hier verder Gezellig bladontbijt voor harde werkers Gezellig bladontbijt voor harde werkers Dinsdagmorgen 15 november is het een drukte van belang in de loods van Het Groenbedrijf aan de Westfalenstraat. Ruim honderd medewerkers van Het Groenbedrijf en Circulus kunnen er genieten van een gezellig ontbijt. Een bedankje van De Schoon Familie voor de harde werkers in de bladcampagne. Lees hier verder Adwaita en Wereldwijzer winnen Bladverzamelwedstrijd 2022 Adwaita en Wereldwijzer winnen Bladverzamelwedstrijd 2022 Na twee spannende weken is op donderdagmiddag 3 november rond half één van alle scholen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten en bij elkaar opgeteld. Dit jaar deden 19 scholen mee aan de twee bladverzamelwedstrijden; één voor het buitengebied en één voor het binnengebied.  Wereldwijzer Okkenbroek en Adwaita (locatie Jacob van Deventerstraat) hebben de wedstrijd gewonnen!   Lees hier verder
Toon oudere artikelen
Bladverzamelwedstrijd 2022 Deventer scholen van start
24 oktober 2022

Bladverzamelwedstrijd 2022 Deventer scholen van start

Maandag 24 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van De Schoon Familie. Leerlingen van maar liefst 19 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat. Het is elk jaar weer spannend: welke scholen gaan er winnen?

Duikervereniging NoBaToWa maakt Rielerkolk schoon op World Cleanup Day
02 september 2022

Duikervereniging NoBaToWa maakt Rielerkolk schoon op World Cleanup Day

Op zaterdag 17 september is het World Cleanup Day 2022. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven vrijwilligers in ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! In Deventer gaan de duikers ven Duikvereniging NoBaToWa het water in om de Rielerkolk schoon te maken.

Alles onder een dak
09 maart 2020

Alles onder een dak

Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?
08 september 2017

Schone IJsseloevers; heb jij een goed idee?

Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start
09 maart 2017

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek
01 maart 2017

Posters tegen hondenpoep in de Vijfhoek

Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.