08 april 2024 Meer controle op PMD in Deventer

Meer controle op PMD in Deventer

In Deventer kunt u uw PMD zonder extra kosten aanbieden. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken. Dat zijn waardevolle grondstoffen die geschikt zijn om nieuwe, nuttige producten van te maken.

Hoe beter PMD gescheiden wordt, hoe meer er kan worden hergebruikt. Dat doen we goed in Deventer, want het gemiddelde scheidingspercentage ligt op 80%.
Jammer genoeg zien we in het PMD ook zaken die er niet thuis horen. Dat verstoort de recycling en leidt tot afkeur van PMD. Dat houdt in dat er dan een grote hoeveelheid PMD (want de hele vracht wordt dan afgekeurd) wordt verbrand en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu.

Controle

Om te voorkomen dat PMD naar de verbrandingsoven gaat, gaan Circulus en de gemeente Deventer beter controleren. Als we in een PMD-(oranje) container afval vinden dat er niet in thuishoort, wordt de container niet geleegd. In een kaart aan de container leggen we uit waarom dat is, en wat u kunt doen om de container alsnog te laten legen.
Let op! Doe uw PMD los in de oranje container of gebruik doorzichtige zakken. Dan kunnen de controleurs zien wat er in zit.

PMD-zakken: altijd doorzichtig!

Woont u in de binnenstad of in een van de wijken in hoogbouw? Dan zet u uw PMD op de inzameldagen aan de straat of op een verzamelplek in doorzichtige zakken. De zakken moeten voor 07.30 uur worden aangeboden, dan beginnen de Circulus-medewerkers aan hun route. Zakken die niet doorzichtig zijn worden niet meegenomen. We kunnen dan namelijk niet zien of er alleen PMD in zit. Ook zakken waarin duidelijk (rest)afval zit, laten de medewerkers staan. Ze plakken een sticker op de zak om bewoners op de hoogte te brengen. 
U kunt bij Circulus gratis doorzichtige PMD-zakken krijgen. Ze zijn af te halen bij een aantal locaties of online te bestellen. 

Wat mag er wel en wat niet in uw PMD-zak of oranje container?

Soms is het best ingewikkeld om te bepalen of iets wel of niet bij PMD hoort. Mag dat kapotte emmertje? (Nee dus.) Die chipszak? (Die mag wel.) Piepschuim? (Dat mag niet, want dat kan niet gerecycled worden tussen het PMD.) Circulus heeft alle tips en trucs over PMD handig bij elkaar gezet op de website Scoor mee met PMD. Daar vindt u alles wat u weten wilt.
Is een product van plastic of metaal geen verpakking? (Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, tuinstoelen, of een barbecue.) Dan hoort het niet bij het PMD en mag het niet in de oranje container of PMD-zak. Wel kunt u het vaak gratis inleveren op Recycleplein. Ook daarover vindt u alle informatie op Scoor mee met PMD.

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws