(Groene) tips voor het beheersen van onkruid

Veel mensen zijn onkruid liever kwijt dan rijk. Wilt u voorkomen dat het uw tuin overneemt en andere planten verdringt? Zoek dan naar natuurlijke manieren om onkruid eronder te houden. Chemische middelen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Gebruik ook geen azijn of zout; deze middelen zijn minder vriendelijk dan u denkt. We zetten een aantal tips voor u op een rijtje.

  • Veeg regelmatig uw terras, stoep en straat. Onkruid groeit graag op zand, als u dat zand wegveegt, verdwijnt de voedingsbodem voor het onkruid.
  • Gooi kokend water (bijvoorbeeld water dat over is van het koken) over het onkruid. De cellen knappen af waardoor de plant sterf. Dit moet u wel meerdere malen herhalen.
  • Verwijder onkruid met een krabbertje, schoffel of stalen borstel. Koop goede spullen, daar heeft u het langst plezier van! Door schoffelen voorkomt u dat zaadonkruiden zich (diep) wortelen in borders. Treft u toch onkruid aan, dan trekt u het gemakkelijker los. Tussen of langs de tegels kunt u de onkruidkrabber of –borstel gebruiken.
  • Diepgeworteld onkruid in bijvoorbeeld gras verwijdert u het beste met een onkruidsteker of schepje.
  • Brand het onkruid af met een handbrander. Dat werkt het beste als het onkruid droog is. U hoeft het niet volledig weg te branden, na een paar keer verdwijnt het onkruid. Pas wel op met gasbranders vanwege schroei aan heggen en brandgevaar.
  • Zorg voor bodembedekkende planten of siergrassen in perkjes of borders. Open plekken kunt u ook bedekken met bijvoorbeeld cacaodoppen of houtsnippers. Zo krijgt onkruid weinig kans.
  • De beste methode om onkruid te verwijderen is het met wortel en al uittrekken. Dat gaat nog altijd het beste met de hand!

Tot slot: onkruid beheersen betekent dat u hier en daar best wat mag laten staan. Voorkom woekering en overlast voor buren, maar geniet – met vlinders, bijen en andere insecten – gerust van bloeiende soorten als hondsdraf of dovenetel.  Meer tips vindt u op www.onkruidvergaat.nl

Voor alle tips geldt: doe het regelmatig!
Dan kost het niet zo heel veel tijd en wordt onkruid verwijderen een haalbare klus.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.