Activiteiten en cursussen

Activiteiten en cursussen

Taalcafé

Het Taalcafé is voor mensen die het Nederlands willen oefenen. Onder leiding van een Nederlands sprekende vrijwilliger praat je in kleine groepjes over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld met behulp van een foto, een plaatje, een taalspelletje of een uitspraakoefening. 

 

Zo kun je in een gezellige sfeer Nederlands met elkaar praten en oefenen. Een goed idee tijdens en na een inburgeringstraject of voor iedere anderstalige die vaker Nederlands wil spreken. Ook leuk omdat je nieuwe mensen leert kennen en met andere culturen in aanraking komt. 

 

Het Taalcafé is iedere vrijdag- en zaterdagmorgen van 10.00 -11.30 uur aan de leestafel van de bibliotheek, De Linie 4. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Het Taalcafé in Doesburg is een samenwerking tussen de Buurtacademie en bibliotheek Doesburg.

 

Taalwerkplaats

Op allerlei manieren actief met taal, om te schrijven, te lezen en te spreken. Omdat taal leuk is! 

 

 • Taalmaatjes

  Een Taalmaatje helpt je om de Nederlandse taal beter te spreken, schrijven, lezen en begrijpen. Samen oefen je woorden, zinnen, verhaaltjes en het voeren van gesprekken. Samen met je Taalmaatje kom je eens per week - vaak op woensdagmorgen - oefenen in het gebouw van de Buurtacademie. De deelname is gratis.

  Meedoen als deelnemer of vrijwillig Taalmaatje? Mail naar cursusbuurtacademie@gmail.com of bel 0313–712400.

  In 2014 zond DoesburgTV een reportage uit over de Taalmaatjes. Nog altijd leuk om te kijken:

 • Team Levensboeken Doesburg

  Ieders leven is waardevol. Voor jezelf en voor anderen. De verhalen uit een andere tijd, een andere plaats. Je eigen verhaal of dat van je (voor)ouders. Hoe pak je het schrijven van dat verhaal aan?

  In Doesburg is sinds 2013 een team levensboekenschrijvers actief. Dit team helpt je met het maken van een levensboek. Dat kan op diverse manieren:
  - Je wilt graag je verhaal vertellen, maar je verhaal opschrijven lukt niet. Dan gaat een van ons jouw levensboek schrijven. Tijdens een aantal afspraken vertel jij je verhaal, waarna wij het tot een boek verwerken. 
  - Je wilt je eigen levensboek schrijven of dat van een dierbare. Ook dan kunnen we je helpen. Een van ons kan je daarbij begeleiden en je vraagbaak zijn.
  - Bij voldoende deelname geven we de cursus levensboeken schrijven. In vijf sessies van anderhalf uur, verdeeld over acht weken, geven we je handreikingen om je boek tot een goed einde te brengen.

  Neem voor meer informatie contact op met Truus van der Wouden- Veldhorst, levensboekendoesburg@gmail.com of tel: 0313-484831

  Ook als je ons team wilt komen versterken als levensboekenschrijver kun je met Truus contact opnemen.
 • Creatieve Schrijftafel

  Aan de Creatieve Schrijftafel gaat het over creativiteit en speelsheid (en helemaal niet over correcte zinnen en foutloze spelling!) Aan de Creatieve Schrijftafel krijg je opdrachten waarmee je vanzelf tot schrijven komt. Laat je pen maar bewegen en verras jezelf met wat er tevoorschijn komt!

  Dus . . . houd je van schrijven, maar weet je niet altijd waarover? Schuif dan aan bij de Creatieve Schrijftafel in de bibliotheek. Neem zelf pen en papier mee. 

  Wanneer: 
  - Elke 1e donderdag van de maand van 19.30-21.30 uur.
  - Elke 3e maandag van de maand, van 10.00-12.00 uur.

  Vrije inloop, opgeven is niet nodig. De kosten bedragen € 2,- per keer.
  Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Buurtacademie, telefoon: 0313-712400 of mailen naar creatieveschrijftafeldoesburg@gmail.com.

Naaicursus

We organiseren jaarlijks een naaicursus voor beginners. Ook als je nog niet zo goed Nederlands spreekt, is de cursus heel geschikt voor je. Want je leert – natuurlijk – naaien én je kunt er extra oefenen met de Nederlandse taal. De naaicursus bestaat uit twaalf lessen.

 

Wanneer: dinsdagavond 19 – 21 uur. 
Kosten: € 35,- voor het eerste seizoen, € 25,- voor vervolgcursussen. Je krijgt naaigerei en een cursusmap. 

 

Heb je interesse? Vul dan een formulier in bij de Buurtacademie of stuur een mailtje aan naaicursusvoorbeginners@buurtacademiedoesburg.nl. Bellen kan op maandagmiddag of woensdagmiddag: tel 0313-712400. 

 

NB. Deze cursus is in eerste instantie bedoeld voor vrouwelijke immigranten die Nederlands willen oefenen, voor vrouwen in de bijstand of vrouwen die zijn aangemeld door een instantie. Vrouwen die niet tot deze doelgroepen horen, mogen deelnemen als er nog plaats is.
 

Ga terug