Activiteiten en cursussen

Activiteiten en cursussen

Workshop Communicatie

20 en 27 november van 19.30 – 22.00

Communiceren is het overbrengen van gedachtes, wensen of bedoelingen door woorden, gebaren en intonatie. Iedereen heeft het vermogen om te communiceren, wat maakt het dan dat er toch misverstanden kunnen ontstaan? Herken jij ook dat je mensen soms niet begrijpt, of dat mensen jou niet begrijpen? Ervaar je dodelijke stiltes of miscommunicatie? Dan is deze workshop een goede aanvulling op jouw communicatievaardigheden.

Om jouw communicatie te versterken en te begrijpen welke valkuilen er zijn in menselijke communicatie, bieden we deze training aan. Je doet nieuwe inzichten en vaardigheden op die jouw communicatie kunnen verbeteren. 

In deze workshop geven we enkele praktische handvatten om het communicatieproces beter te begrijpen.

Deze workshop bestaat uit 2 avonden op 20 en 27 november van 19.30 – 22.00 uur, met een pauze daartussen om in de praktijk de aangeboden theorie en vaardigheden te ervaren. In het tweede deel van deze workshop evalueren we jouw ervaringen en brengen we verdieping aan in de aangeboden kennis en vaardigheden.

Door het toepassen van de aangeboden stof zul je merken dat je zelf nog effectiever communiceert en daardoor anderen beter begrijpt en begrepen wordt. Verder voorkom je eenrichtingsverkeer in de communicatie met anderen en krijg je tips om “dodelijke stiltes” te voorkomen. 

De workshop wordt gegeven in de kantine van de Buurtacademie aan De Linie op de 1e verdieping. Er zijn geen kosten aan deze workshop verbonden. Deze workshop wordt verzorgd door Hester Hoornstra en Joost Thieme. Voor koffie, thee en water  wordt gezorgd.

Meedoen met deze training? Stuur een email naar: sas.de.jeu@circulus.nl


Taalcafé

Het Taalcafé is voor mensen die het Nederlands willen oefenen. Onder leiding van een Nederlands sprekende vrijwilliger praat je in kleine groepjes over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld met behulp van een foto, een plaatje, een taalspelletje of een uitspraakoefening. 

 

Zo kun je in een gezellige sfeer Nederlands met elkaar praten en oefenen. Een goed idee tijdens en na een inburgeringstraject of voor iedere anderstalige die vaker Nederlands wil spreken. Ook leuk omdat je nieuwe mensen leert kennen en met andere culturen in aanraking komt. 

 

Het Taalcafé is iedere vrijdag- en zaterdagmorgen van 10.00 -11.30 uur aan de leestafel van de bibliotheek, De Linie 4. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Het Taalcafé in Doesburg is een samenwerking tussen de Buurtacademie en bibliotheek Doesburg.


Taalwerkplaats

Op allerlei manieren actief met taal, om te schrijven, te lezen en te spreken. Omdat taal leuk is!

  •  Taalmaatjes

Een Taalmaatje helpt je om de Nederlandse taal beter te spreken, schrijven, lezen en begrijpen. Samen oefen je woorden, zinnen, verhaaltjes en het voeren van gesprekken. Samen met je Taalmaatje kom je eens per week - vaak op woensdagmorgen - oefenen in het gebouw van de Buurtacademie. De deelname is gratis.

Meedoen als deelnemer of vrijwillig Taalmaatje? Mail naar cursusbuurtacademie@gmail.com of bel 0313–712400.

In 2014 zond DoesburgTV een reportage uit over de Taalmaatjes. Nog altijd leuk om te kijken:

 

  • Team Levensboeken Doesburg

Ieders leven is waardevol. Voor jezelf en voor anderen. De verhalen uit een andere tijd, een andere plaats. Je eigen verhaal of dat van je (voor)ouders. Hoe pak je het schrijven van dat verhaal aan?

In Doesburg is sinds 2013 een team levensboekenschrijvers actief. Dit team helpt je met het maken van een levensboek. Dat kan op diverse manieren:
- Je wilt graag je verhaal vertellen, maar je verhaal opschrijven lukt niet. Dan gaat een van ons jouw levensboek schrijven. Tijdens een aantal afspraken vertel jij je verhaal, waarna wij het tot een boek verwerken. 
- Je wilt je eigen levensboek schrijven of dat van een dierbare. Ook dan kunnen we je helpen. Een van ons kan je daarbij begeleiden en je vraagbaak zijn.
- Bij voldoende deelname geven we de cursus levensboeken schrijven. In vijf sessies van anderhalf uur, verdeeld over acht weken, geven we je handreikingen om je boek tot een goed einde te brengen.

Neem voor meer informatie contact op met Truus van der Wouden- Veldhorst, levensboekendoesburg@gmail.com of tel: 0313-484831

Ook als je ons team wilt komen versterken als levensboekenschrijver kun je met Truus contact opnemen.

Creatieve Schrijftafel

Aan de Creatieve Schrijftafel gaat het over creativiteit en speelsheid (en helemaal niet over correcte zinnen en foutloze spelling!) Aan de Creatieve Schrijftafel krijg je opdrachten waarmee je vanzelf tot schrijven komt. Laat je pen maar bewegen en verras jezelf met wat er tevoorschijn komt!

Dus . . . houd je van schrijven, maar weet je niet altijd waarover? Schuif dan aan bij de Creatieve Schrijftafel in de bibliotheek. Neem zelf pen en papier mee. 

Wanneer: 
- Elke 1e donderdag van de maand van 19.30-21.30 uur.
- Elke 3e maandag van de maand, van 10.00-12.00 uur.

Vrije inloop, opgeven is niet nodig. De kosten bedragen € 2,- per keer.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Buurtacademie, telefoon: 0313-712400 of mailen naar creatieveschrijftafeldoesburg@gmail.com.

 

 

Ga terug