10 januari 2023 Koffiepads en theezakjes nu ook in de groene bak

Koffiepads en theezakjes nu ook in de groene bak

Koffiepads en theezakjes mogen vanaf nu ook bij het gft in de groene bak. Voorheen mocht dit niet omdat veel koffiepads en theezakjes plastic bevatten. De Nederlandse koffie- en theebedrijven hebben de koffiepads en theezakjes nu composteerbaar gemaakt. Hierdoor kunt u ze vanaf nu gerust bij het groente-, fruit- en tuinafval en de etensresten in de groene container doen.

In 2020 spraken de Nederlandse koffie- en theebedrijven, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven af om koffiepads en theezakjes te verduurzamen. De gebruikte koffie en thee waren namelijk prima met het gft te composteren, maar het plastic dat gebruikt werd in de koffiepads en theezakjes zorgde voor vervuiling van het compost. De afgelopen tijd hebben de koffie- en theebedrijven de koffiepads en theezakjes aangepast waardoor ze composteerbaar zijn geworden. Consumenten kunnen de koffiepads en theezakjes dus gewoon bij het gft in de groene bak doen. Zo ontstaat meer en betere kwaliteit compost!

 

Koffiecups nog wel bij restafval

Koffiecapsules of –cups horen nog wel bij het restafval. Deze harde cups bevatten nog steeds aluminium en/of plastic. Ook cups gemaakt van bioplastic doet u bij het restafval: deze breken helaas niet voldoende af in de composteerinstallatie. De Nederlandse koffie- en theebedrijven werken wel aan een gezamenlijk plan om ook de gebruikte koffiecups in de toekomst te kunnen gaan inzamelen en recyclen.

Koffiecups horen nog wel bij het restafval

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws