22 juli 2024
Project E6 kort en bondig uitgelegd
Project E6 is een Europees meerjarig project (2023-2027) met als doel de afvalberg van e-apparaten te reduceren, een van de grootste afvalstromen ter wereld. De deelnemende partners willen dit bereiken door de levensduur van elektrische en elektronische apparaten te verlengen. Samenwerking is één van de sleutelwoorden als het gaat om het bevorderen van een efficiënte circulaire economie door middel van recycling, reparatie en renovatie. Ook duurzame ontwerpen van e-apparaten zorgen voor een langere levensduur ervan. Samen zorgen we op deze manier voor een schoner milieu, voor nu en voor de toekomstige generaties.
Uitdagingen E-waste
- De elektronische en elektrische apparaten die we gebruiken, creëren een groeiende berg afval (E-waste).
- We kunnen geld en milieu besparen door meer te repareren en recyclen! Echter, het huidige economische systeem stimuleert dit niet voldoende.
- Ondanks nieuwe Europese regelgeving voor duurzamere en beter repareerbare apparaten, zijn we nog niet ver genoeg in de transitie naar een meer circulaire economie, waarin hergebruik en reparatie voorop staan.
Doel Project E6
Met 19 partners uit 5 Europese landen, verdeeld over 6 pilot-regio’s: Ierland (1), Nederland (2), België (1), Duitsland (1) en Frankrijk (1), wordt gewerkt aan de verlenging van de levensduur van de E-apparaten. Het vergroten van de capaciteit door recycling, reparatie en renovatie nog beter te faciliteren, speelt hierbij een essentiële rol. Het vergroten van de capaciteit gaat hand-in-hand met de leerervaringen verkregen uit de Communities of Practice en beleidsbeïnvloeding.
Specifieke doelen
- Het bevorderen van de overgang naar een efficiënte circulaire economie.
- Het vergroten van de capaciteit in de regio’s van de 6 ecosystemen, om de inwoners recycling, reparatie en renovatie van elektrische en elektronische apparatuur als eerste optie te kunnen bieden.
- Het creëren van middelen en methoden ter ondersteuning van de 6 RRR-ecosystemen (recycling, reparatie, renovatie).
- Het vergroten van bewustwording en werken aan opschaling.
- Het implementeren van 6 regionale actieplannen (één per RRR-ecosysteem) om de aanpak te testen, waarbij de betrokkenheid en participatie van inwoners de hoogste prioriteit heeft.
Hoe realiseren
- Onder leiding van Saxion University of Applied Sciences (NL)
- Met 20 Europese partners verspreid over 5 Europese landen
- Met een budget van € 8.150.000,00 beschikbaar gesteld door het Europese subsidiefonds ‘Interreg North-West Europe’ (NWE)
Acties en gewenste resultaten
- Kennisspreiding en bewustwording: door middel van publicaties van resultaten en innovatieve tools & methoden naar de verschillende doelgroepen.
- Een groei van het aantal hubs op Europees niveau, met een business model dat in het project wordt onderzocht, inclusief de structurele financiering.
- Verspreiding van de circulaire afvalstroommodellen in Europese regio’s. Deze modellen kunnen worden geïntegreerd in de afvalstromen van elektronische en elektrische apparaten en daarmee een structurele oplossing worden binnen de Europese strategie voor circulaire transitie.
Politiek en producenten van E-apparaten
Beleidsbeïnvloeding vanuit Project E6 is erop gericht om politiek en producenten te stimuleren maatregelen te nemen, om ervoor te zorgen dat producten duurzaam worden ontworpen en langer worden gebruikt.
Gebruikers van E-apparaten
Er zijn 3 momenten waar we resultaten kunnen verwachten als het gaat om bewustwording en gedragsverandering bij de gebruikers van E-apparaten:
- Aankoop van elektrische of elektronische apparaten: “wellicht is het apparaat ook tweedehands of gerenoveerd te koop.”
- Gebruik van elektronische of elektrische apparaten: “als ik er zuinig op ben en met zorg gebruik, gaat het langer mee.”
- Afdanken van elektronische en elektrische apparaten: “Wellicht kan het gemaakt worden.” of “Als ik het niet meer hoef te gebruiken, kan ik het wegbrengen zodat iemand anders hiermee blij kan zijn.” of “Als het apparaat echt helemaal kapot is, breng ik het weg zodat de onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden.”
Projectpartners
- Saxion (als lead partner)
- Gemeente Apeldoorn
- Syndicat Mixte Ouvert Nièvre numérique
- European Regions Network for the Application of Communications Technology
- Institut für Betriebsführung im deutschen Handwerksinstitut e.V.
- Gemeente Den Haag
- Nevers Agglomération
- Maakbaar Leuven vzw
- Volkswirtschaftliches Institut für Mittelstand und Handwerk an der Universität Göttingen e.V.
- Údarás na Gaeltachta
- Circulus
- Thomas More Mechelen-Antwerpen
- Stadt Aachen
- Foenix Kringloop en Re-integratie
- Repair&Share vzw
- Vlaams instituut voor technologisch onderzoek
- Comhairle Ceantar na nOileán CTR
- Vzw ViTeS
- Aachener Stadtbetrieb