27 september 2023 Zelf doen: bladcompost maken!

Zelf doen: bladcompost maken!

Heeft u aardig wat herfstblad verzameld in uw tuin? Het is de moeite waard om daar bladcompost van te maken. Zelf maken is heel eenvoudig en ook prima te doen als u weinig ruimte heeft!

Hoe werkt het?  

De meeste bladeren composteren binnen een jaar. Uitzonderingen zijn bladeren van de beuk, plataan of eik; deze doen er een jaartje langer over door onder meer het hoge looizuurgehalte. Voor het snelste resultaat verzamelt u dus de juiste bladeren in een (vuilnis)zak. Zorg dat het blad een beetje vochtig is en druk de inhoud steeds stevig aan om alle lucht te verwijderen. Knoop de zak goed dicht en zet uw ‘composthoop’ ergens in de tuin weg.

Bescherming en voeding voor borders

Na een jaar kunt u de bladcompost gebruiken, bijvoorbeeld als mulchlaagje voor borderplanten. Zo’n laagje vermindert onkruidgroei en zorgt ervoor dat grond minder snel uitdroogt. Gemengd met zand is bladcompost bovendien prima stekgrond.

Tips

  • Vooraf versnipperen of kleiner maken van het blad versnelt het proces. Net als het toevoegen van een handje tuinkalk.
  • Laat de zak nog een jaartje langer staan. De bladcompost is dan te gebruiken als potgrond.
  • Heeft u veel ruimte én veel herfstblad? Overweeg dan (bijvoorbeeld samen met buren) een ruif van gaas voor het composteren van blad. Op internet vindt u mooie voorbeelden.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws