09 maart 2017 Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

Pilot betere afvalscheiding in Deventer van start

In het Bergkwartier in Deventer was dinsdag 7 maart de aftrap van de ‘Zo Gefikst!’-pilot van Circulus-Berkel om groente- en fruitafval gescheiden in te zamelen. Bergkwartier-bewoner en wethouder Frits Rorink van de Gemeente Deventer kreeg uit handen van de Deventer Schoon Familie het Zo GeFikst!-pakket uitgereikt. ‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen’, meldt de wethouder.

De gemeente en Circulus-Berkel streven naar een nog betere afvalscheiding door groente- en fruitafval apart in te zamelen. Een derde van het restafval in Nederland bestaat namelijk nog uit groente- en fruitafval. De vraag is o.a. waarom mensen nog zoveel GF in het restafval gooien. ‘Elke gemeente worstelt om die laatste 25% uit het restafval te halen en is aan het experimenteren’, vertelt wethouder Frits Rorink. ‘In Deventer proberen we dat via dit schillenkar-pilot.’ Om de officiële start daarvan te markeren, gingen de wethouder en adjunct-directeur Huub Vervoorn van Circulus-Berkel symbolisch met een ouderwetse schillenkar en het DSF-team langs de deuren in het Bergkwartier om bewoners te vragen deel te nemen aan de pilot. De proef duurt tot het einde van het jaar.

Zo Gefikst

De pilot loopt in het Bergkwartier en enkele hoogbouwcomplexen in Borgele. Bewoners krijgen een keukenafvalbakje voor op het aanrecht en onder meer een handige inzamelemmer met composteerbare zakken voor het groente- en fruitafval. Het is de bedoeling dat ze hiermee het GF-afval apart inzamelen. Wekelijks wordt het GF-afval opgehaald. Ook In een deel van de wijk Steinvoorde, waar al GFT wordt ingezameld, ontvangen deelnemers een aanrechtbakje als ze dat willen. Daar is de proef vooral gericht op het makkelijker maken van het scheiden van GF.
Huub Vervoorn meldt dat inmiddels 35% van de adressen is bezocht en daarvan doet 60% mee aan de pilot. Eind maart wordt duidelijk hoeveel bewoners er in totaal meedoen aan de Zo GeFikst!-pilot.

Evaluatie

‘Aan het einde van de pilot kijken we hoeveel keukenafval we aantoonbaar uit het restafval kunnen halen en hoe we dan verder gaan’, zegt de wethouder. Hij geeft daarbij wel aan, dat er ook een “maar” aan deze wekelijkse afvalscheiding zit. ‘Als wij het huis-aan-huis ophalen van GF succesvol vinden, moet het wel betaalbaar zijn. Voer je dit op deze manier in heel Deventer door, dan hangt daar wel een prijskaartje aan.’

Service

Deventer springt er qua afvalinzameling landelijk erg positief uit door een hoog serviceniveau, omdat er veel verschillende afvalstromen aan huis worden opgehaald. Zo wordt aan huis plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD), glas, papier en nu ook de BEST-tas opgehaald. Door een actieve bijdrage aan het scheiden van afval betalen inwoners gemiddeld 212 euro aan afvalstoffenheffing in Deventer. En dat ligt onder het landelijk gemiddelde, zegt de gemeente. Door de invoering van diftar in 2013 is het restafval in Deventer teruggebracht van 236 kilo naar 94 kilo per inwoner.

De pilot trekt de nodige belangstelling van de media. 

RTV-Oost maakte dit nieuws-item.

Deventer Radio en Televisie filmde deze reportage.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws