09 november 2023 30/60-liter containers voor restafval in Deventer

30/60-liter containers voor restafval in Deventer

De inwoners van Deventer doen het heel goed als het gaat om afval scheiden. Dat wordt nog maar weer eens bevestigd in het jaarlijks rapport van de afvalbranchevereniging NVRD. Dat betekent dat de hoeveelheid restafval steeds minder wordt. Daarom gaat Circulus over op het plaatsen van ondergrondse containers voor restafval waar niet alleen een 60-liter zak in past, maar ook een zak van 30 liter. Zo’n ‘halve’ zak wordt minder zwaar, is sneller vol (dus kan eerder weg) en natuurlijk betaalt u ook de helft.

Tijdens gesprekken met (hoogbouw)bewoners in de Rivierenwijk blijkt dat het best lastig is om te wachten tot je een grote zak restafval vol hebt. De zak neemt veel ruimte in, kan niet altijd buiten staan, gaat stinken en wordt vaak nogal zwaar. De zak in de container doen als-ie niet vol is, is niet slim, want je betaalt wel voor 60 liter afval. De bewoners komen dan ook met de vraag of Circulus en de gemeente Deventer daar een oplossing voor hebben.

Twee keuzes

Die is er met een speciale ondergrondse container waarbij je kunt kiezen voor een opening voor 30 liter of voor 60 liter.
Woensdagmiddag 1 november neemt buurtbewoner Arzu Cinni de eerste container in de Rivierenwijk officieel in gebruik. ‘Ik ben er heel erg blij mee’, lacht ze. ‘En met mij veel meer bewoners. Fijn dat Circulus en de gemeente dit hebben opgepakt; ik kan nu sneller mijn restafval weggooien zonder dat het me extra geld kost.’

Wens van bewoners

Ook Fokke Hoogland, projectmanager bij de gemeente Deventer is een tevreden mens. ‘Het mooie hieraan vind ik dat we gereageerd hebben op vragen van bewoners. De wens om een kleinere hoeveelheid restafval te kunnen aanbieden, kwam bij de buurtmaker duidelijk naar voren tijdens de portiekgesprekken die we in de Rivierenwijk hebben gehouden. Dan is het mooi dat we op deze manier aan die wens tegemoet kunnen komen.’

Spreiding

Het vervangen van ondergrondse container is een kostbare aangelegenheid. Gemiddeld gaat een exemplaar zo’n tien tot vijftien jaar mee. Mede uit oogpunt van duurzaamheid worden niet alle containers in één keer vervangen. Ook niet in de Rivierenwijk. Circulus kiest voor een zo goed mogelijke spreiding over de gemeente. In de laatste twee maanden van 2023 en in 2024 komen er overal in de gemeente een aantal 30/60-liter (ondergrondse)containers voor restafval. Voor alle huishoudens is dan in elk geval één 30-/60-liter container bereikbaar, al zal dat niet meteen de dichtstbijzijnde zijn.
Overal waar een nieuwe restafvalcontainer komt (denk aan nieuwbouwwijken) of een container aan vervanging toe is, wordt een 30/60-liter container geplaatst.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws