Hoe herkent u de eikenprocessierups? Hoe bestrijden we deze plaagrups en wat kunt u zelf doen? Circulus Buitenruimte coördineert de bestrijding van deze plaagrups voor de gemeente Lochem. 

Van plaagrups naar nachtvlinder

Eikenprocessierupsen maken nesten in eikenbomen en onder de grond: dichte spinsels met vervellingshuidjes en brandharen. De rupsen vervellen enkele malen en zijn in augustus volgroeid. Ze ontpoppen zich dan tot nachtvlinder en veroorzaken geen overlast meer. Voor die tijd kan contact met de brandharen vervelende allergische reacties veroorzaken.

Preventief en curatief bestrijden

We zetten zoveel mogelijk in op het verbeteren van de leefomgeving van 'natuurlijke vijanden' van deze plaagrups. 
Verder laten we eiken binnen de kom ieder voorjaar preventief behandelen. Dat gebeurt ook op geselecteerde locaties buiten de kom. Dit zijn alleen locaties waar veel overlast voorkomt. We bouwen deze behandeling ieder jaar af. 

Worden er in de zomer toch nesten gezien? Dan laten we ze op de plekken van overlast wegzuigen (curatieve bestrijding).


Wat kunt u zelf doen?

Ontdekt u de rupsen in uw eigen tuin? Schakel een gespecialiseerd bedrijf in voor de verwijdering. Ga nooit zelf aan de slag! Spot u nesten in de openbare ruimte? U leest op  deze pagina  hoe u een melding doorgeeft.   

Meer over de eikenprocessierups

Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of aan luchtwegen veroorzaken. Bij sommige mensen treden ernstige allergische reacties op. Niet iedereen krijgt ernstige klachten, milde irritatie gaat binnen enkele dagen meestal over. Koelende gel brengt verlichting.
 

Toch is het goed om te weten wanneer u zich bij een (huis)arts meldt. Informatie over de eikenprocessierups, bestrijding én gezondheid vindt u op de actuele website in opdracht van de rijksoverheid:  processierups.nu 

 

 

Melding doorgeven? 

Heeft u nesten gespot in gemeentebomen en wilt u de melding doorgeven? Op  deze pagina leest u hoe u dit doet en waar wij wel en niet bestrijden. 

Meer lezen over tegengaan van (overlast van) de 'plaagrups'? Daarvoor kijkt u op onze nieuwspagina.  

 Nieuwspagina EPR 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.