11 oktober 2023 Herfstblad: waar laten we dat?

Herfstblad: waar laten we dat?

De herfst is nu echt ingevallen; dat betekent meer wind, soms regen én herfstblad. We willen stoepen, paden en wegen zo goed mogelijk veilig en ‘bladvrij’
houden. Daarom verwijderen we op veel plaatsen blad. We zorgen ervoor dat het op een andere plek dienst doet als bodembedekker of tot bodemverbeteraar wordt verwerkt.

Waar laat u het blad uit uw tuin? 

 • Blad uit uw tuin kunt u in uw groene container doen, maar het is ook welkom op het Recycleplein. Er staan dus geen bladkorven meer in de wijken. Wist u dat u jaarlijks 500 kg groen- en snoeiafval kosteloos kwijt kunt op het Recycleplein? Openingstijden vindt u hier.   
 • U kunt ook zelf bladcompost maken, een bodemverbeteraar voor uw borders of (balkon)planten. De aanpak is heel eenvoudig en geschikt voor kleine en grote tuinen. 
 • In borders kunt u het blad gerust laten liggen, het is een prima mulch- en beschermlaag voor plantenwortels.

Bladvrije straten, waarom?

 • In combinatie met regen kan blad voor gladheid zorgen en onveilige (verkeers)situaties.
 • Blad op wegen, paden en stoepen verwijderen onze buitenruimte-medewerkers daarom zoveel mogelijk. Daarvoor maakt de veegwagen regelmatig de ronde door de wijken.
 • Op plekken als stoepen en paden gebruiken we handgereedschap zoals harken en blazers.
 • Dat doen we ook op gazons. We voorkomen zo dode plekken in het gras met onkruid in het voorjaar.

Blad in borders blijft liggen

Blad in borders van gemeenteperken laten we liggen. Het is in de winter een belangrijke beschermlaag voor wortels van planten en een natuurlijke bodemverbeteraar. En… insecten en kleine zoogdieren vinden hier een fijne en veilige schuilplaats.

Waar laten wij blad? 

Blad uit de openbare ruimte verzamelen wij op drie plekken in de gemeente. Aan het einde van de werkweek brengen we het blad naar het Recycleplein. Ziet u dus zo’n bladberg liggen? Dan is een melding niet nodig. Blad wordt nog voor het weekend opgehaald. Daarna krijgt het een duurzame bestemming als compost of deklaag in borders.


Over bladblazen... 

De veegmachine gaat vaak op pad om straten bladvrij en veilig te maken. Ter ondersteuning zetten we gereedschap in. Bijvoorbeeld bladblazers, op plekken die de veegmachine niet kan bereiken.

 • Waarom niet overal een bladhark?
  Met alleen een hark krijgen we het blad niet van alle straten, stoepen, paden, gazons en andere plekken. Tijdens de bladperiode werkt het team in een groot gebied.
 • Is er stiller gereedschap?
  Het gereedschap is zo stil mogelijk. Accu-aangedreven bladblazers met genoeg capaciteit zijn zeker de toekomst! Bestaand accu-aangedreven materiaal heeft nu niet genoeg kracht om enorme hoeveelheden blad goed te verplaatsen. Ze moeten ook voldoen aan strenge Arbo-eisen zoals draagbaarheid.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws