11 oktober 2022 Herfstblad: waar laten we dat?

Herfstblad: waar laten we dat?

De herfst begint in te vallen. Dat betekent wind, soms regen én herfstblad. Natuurlijk willen we stoepen, paden en wegen zo goed mogelijk veilig en ‘bladvrij’ houden. Daarom verwijderen we op veel plaatsen blad. We zorgen ervoor dat het als bodembedekker dienst doet op een andere plek of wordt verwerkt als bodemverbeteraar.


Waar laat ik het blad uit mijn tuin?  

Blad uit de tuin kunt u in uw groene container doen, maar het is ook welkom op het Recycleplein. U vindt geen bladkorven meer in de wijken. Met uw milieupas kunt u jaarlijks 500 kg groen- en snoeiafval kosteloos kwijt op het Recycleplein. 

In borders kunt u het blad gerust laten liggen, het is een prima mulch- en beschermlaag voor plantenwortels. Ook kunt u zelf heel eenvoudig  bladcompost maken  maken, een bodemverbeteraar voor uw borders of (balkon)planten. 

Waar laten wij blad uit de openbare ruimte? 

Blad uit de openbare ruimte verzamelen onze collega’s op drie plekken in de gemeente. Aan het einde van de werkweek brengen ze het blad naar het Recycleplein.

Ziet u dus zo’n bladberg liggen? Dan is een melding niet nodig. Blad wordt nog voor het weekend opgehaald. Daarna krijgt het een duurzame bestemming als compost of deklaag in borders.

Beschermlaag en schuilplaats!

Blad in borders van gemeenteperken mag blijven liggen. Het is in de winter een belangrijke beschermlaag voor wortels van planten en een natuurlijke bodemverbeteraar. En… insecten en kleine zoogdieren vinden hier een fijne en veilige schuilplaats. 

Bladvrije straten, hoe doen we dat?

In combinatie met regen zorgt blad voor gladheid en onveilige (verkeers)situaties. Blad op wegen, paden en stoepen verwijderen we zoveel mogelijk. Daarvoor maakt de veegwagen de rondes door de wijken. Op bijvoorbeeld stoepen en paden gebruiken onze collega’s handmatig gereedschap zoals harken en blazers. Dat doen we ook op gazons. We voorkomen daarmee dode plekken in het gras en kans op onkruid in het voorjaar.

Nog even over blad blazen...

De veegmachine gaat vaak op pad om straten bladvrij en veilig te maken. Ter ondersteuning zetten we gereedschap in. Bijvoorbeeld bladblazers, op plekken die de veegmachine niet kan bereiken.

  • Waarom niet overal een bladhark?
    Met alleen een hark krijgen we het blad niet van alle straten, stoepen, paden, gazons en andere plekken. Tijdens de bladperiode werkt het team in een groot gebied.
  • Is er stiller gereedschap?
    Het gereedschap is zo stil mogelijk. Accu-aangedreven bladblazers met genoeg capaciteit zijn zeker de toekomst! Bestaand accu-aangedreven materiaal heeft nog onvoldoende kracht om enorme hoeveelheden blad effectief te verplaatsen. Ze moeten ook voldoen aan strenge Arbo-eisen zoals draagbaarheid.
Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws