CleanWise Kids

...is een site speciaal voor jou! Met spelletjes, knutseltips, weetjes, ideeën voor je spreekbeurt en tips over hoe je afval slim kunt scheiden. Of zelfs geen afval meer maakt!

Bouw je eigen kijkdoos

Een kijkdoos maken is superleuk! En kijk nou eens wat wij hebben: toffe voorbedrukte vellen die je daarvoor kunt gebruiken. Zo bouw je wel heel makkelijk een mooie kijkdoos over afval. En je kunt de doos helemaal inrichten zoals jij het wilt. Zoek dus snel een oude schoenendoos en knutselen maar!

Het containerspel

Afval scheiden is belangrijk! Dat wist je vast al wel. Maar hoe weet je nu welk afval in welke container moet? Met dit spel kun je lekker oefenen, alleen of samen met je vriendjes/vriendinnetjes! Of speel het met je vader of moeder, leren die misschien ook nog wat ;) Eerst in elkaar knutselen en dan spelen maar. Veel plezier!

#BERENJACHT | Knutsel je eigen beer!

Leuk, die berenjacht! Maar het is nóg leuker als je zelf een mooie beer maakt om voor je raam te zetten. Kleur de beer op je mooist in, knip hem uit en plak hem om een lege wc-rol. Klaar! Zet jij hem ook voor je raam?

Vrolijke wc-rol-dieren

Knutselen met wc-rolletjes. Je kunt er alle kanten mee op. Maak eens een mooie vlinder, leuke kip, stoere haas of lief lieveheersbeestje! Het enige wat je nodig hebt is gekleurd papier, stiften, lijm en natuurlijk een lege wc-rol.

Kleurplaat inzamelwagen

Jij doet je bananenschil in de groene container, Circulus haalt het samen met al het andere groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bij jou thuis op! Zo zorgen we samen dat het gerecycled kan worden. Vraag je ouders de kleurplaat even te printen en ga lekker aan de slag!

Nog meer kleuren

Wist je dat wij van Circulus ook de straten mooi schoon en netjes houden? Op deze toffe kleurplaat zie je hoe wij dat doen! Pak je potloden, krijtjes of stiften erbij en maak er wat moois van.
 

KNUTSELEN MET AFVAL | krokodil van eierdoos!

Jaaaa, hoe cool?! Je kunt heel makkelijk een eigen krokodil maken van… twee lege eierdozen! Je hebt een doos nodig van 10 stuks én van 6 stuks. Succes!
Stap 1: Verf de buitenkant van de grote eierdoos groen.
Stap 2: Knip de kleine eierdoos doormidden zodat er twee delen ontstaan. Hiervan verf je de binnenkant rood en de buitenkant groen.
Stap 3: Maak pootjes van groen papier.
Stap 4: Maak ogen en tanden van wit papier.
Stap 5: Lijm alles aan elkaar met knutsellijm.
TADAA! Daar is je stoere krokodil!

KOKEN MET RESTJES | pizzatoasts!

Liggen er nog een paar oude boterhammen in de keuken? Ho, stop, gooi ze niet weg! Je kunt er van alles mee maken, zoals bijvoorbeeld super lekkere en simpele pizzatoasts! Je smeert wat tomatenpuree op het broodje, je kiest beleg dat je lekker vindt (bijvoorbeeld salami, kaas, cherrytomaatjes, ui, italiaanse kruiden) en bakt de broodjes 6-8 minuten in de oven op 200 graden. Dat wordt smullen! Het volledige recept vind je hier. Lekker!!

Bouwplaat inzamelwagen Circulus

Wil je zelf eens met een echte inzamelwagen door de kamer scheuren? Klik op de afbeelding en bouw je eigen vrachtwagen. Leuk: de laadklep kan open en dicht!
 

Stickers voor thuis

Je kent ze vast: stickers die je op afvalcontainers plakt. Maak ze zelf voor alle inzamelmiddelen die jullie binnen gebruiken. Klik op het plaatje, download en print je sticker-iconen op een stickervel van 1A4, plak ze op de juiste bak, doos of zak en klaar is je inzamelsysteem!

Clean Wise is het basisscholenprogramma van Circulus waarbij kinderen, leerkrachten en alle andere medewerkers van basisscholen hun afval scheiden op school en daar een educatief programma bij krijgen.

Scholen die meedoen, laten hun grondstoffen (PMD, papier, GFT) gratis meenemen in de normale inzamelroute van Circulus. Zo scheiden kinderen hun afval zoals ze dat thuis doen. En bespaart de school op restafval. Inmiddels doen al 100 basisscholen in ons werkgebied mee! Lees verder bij Info Basisscholen.

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.