Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin staan? Dan is het verstandig om hem te verwijderen. Zo voorkomt u dat de plant schade aanricht en eventueel doorgroeit naar andere tuinen of de openbare ruimte.
Het is belangrijk dat u de plant mét alle wortels verwijdert. Omdat er altijd kleine stukjes van de plant achterblijven, komt de Japanse duizendknoop het volgend jaar waarschijnlijk terug. Als u de plant met wortels elk jaar verwijdert, en dit consequent volhoudt, blijft de Japanse duizendknoop na een paar jaar weg.
Plantresten Japanse duizendknoop? In de grijze container of naar het Recycleplein!
De plant(resten) en/of de grond waarin de plant heeft gestaan gooit u in de grijze container of u voert het af naar het Recycleplein. Dit afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop. Kleine stukjes van de plant groeien namelijk makkelijk weer uit tot een grote plant. Zo voorkomt u dat de plant zich opnieuw kan verspreiden.
Recycleplein
Brengt u de plant naar een van onze recyclepleinen? Meld dan bij onze collega's dat u de Japanse Duizendknoop komt brengen. Zij vertellen u waar u hem kunt achterlaten.
Hoe herkent u de Japanse Duizendknoop?
De plant groeit van april tot november en u herkent haar aan de volgende beschrijving:
- In april komt de Japanse Duizendknoop uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes.
- De plant groeit snel, binnen een paar weken is ze herkenbaar aan dikke stengels. Die stengels zijn hol, lijken op bamboe en hebben soms rode vlekken.
- Het blad van de plant wordt zo groot als een hand en krijgt in de zomer een frisgroene kleur. Er is een grote variatie in bladvorm: van ovaal tot hartvormig tot uitlopend in een punt.
- In augustus/september groeien aan het eind van de stengels witte tot wit-roze bloemen in losse pluimen.
Melden
De meeste gemeenten willen het graag weten als u de Japanse Duizendknoop signaleert in de openbare ruimte. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over meldingen.
In de gemeente Lochem zorgt Circulus binnen de bebouwde kom voor beheersing van de duizendknoop. Daarnaast brengen wij namens de gemeente ook groeilocaties buiten de kom in kaart. Uw melding is welkom via www.circulus.nl/lochem. Omschrijf daarbij goed de locatie en stuur – indien mogelijk – een foto van de plant mee.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de (bestrijding van) de Japanse duizendknoop? Veel informatie vindt u op deze speciale website.