Nieuw van oud. Lokaal gemaakt. 

Textiel is een waardevolle grondstof. De textielindustrie enorm vervuilend. Daarom zamelen we textiel apart in via textielcontainers en in sommige gemeenten via de BEST-tas. Wat we inzamelen, willen we zo goed mogelijk hergebruiken en recyclen. Bijvoorbeeld door het weer als kleding aan te bieden in de ReShare stores, of door er een ander product van te maken. Dat gebeurt in het textielatelier van Circulus.

Bijdragen aan een circulaire economie

Een hoogwaardige verwerking en hergebruik van textiel is één van de manieren om bij te dragen aan de circulaire economie. Daar werkt Circulus actief aan. In het programma UpTex koppelen we het maken van unieke producten van niet-herdraagbaar textiel aan sociaal werk. Dat gebeurt in het naaiatelier van Circulus in Deventer.

Wanneer is textiel niet meer herdraagbaar?

Als het niet vies is, maar als het kledingstuk scheurtjes of losse naadjes heeft of wanneer knopen missen. In het sorteercentrum van ReShare gaat dit op de hoop Niet Herdraagbaar. En is het restafval.

Unieke items

Wij bewijzen dat er nog veel te winnen is door dit textiel apart te houden. Het krijgt een tweede leven als rugzak, laptoptas, boodschappentas, toilettas of etui. De producten van ons naaiatelier zijn uniek. Vanwege de stof, het ontwerp, en niet te vergeten: de makers.  Allemaal mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en bij ons werkervaring opdoen. 

 

Tassen

In het naaiatelier maken we rugtassen, boodschappentassen, congrestasjes, toilet- en makeup-tassen en etuis. Allemaal van textiel dat anders als restafval was afgevoerd. De producten zijn uniek. Van alles is slechts 1 exemplaar. De producten vooral verkocht via Het Goed en via de stores van ReShare. Maar het is ook mogelijk om (kleine) series als relatiegeschenk in te kopen. Informeer naar de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

Kringloop gesloten!

We werken in dit programma samen met onze gemeenten en ReShare. De kleding komt van de inwoners van onze gemeenten; bij ReShare vindt sortering plaats. Daarna maken wij er mooie artikelen van. Hoe mooi is dat: afval dat in je eigen regio weer nieuw product wordt en bij de consument terugkomt. Kringloop gesloten!

Over het ontstaan van UpTex

Nergens is zoveel aandacht voor textielhergebruik als in Deventer. Met de komst van het textielsorteercentrum van Leger des Heils/Reshare in 2018, waar Circulus namens alle gemeenten actief aan heeft bijgedragen, ontstonden ook korte lijnen met het naaiatelier van Circulus. In 2021 kon dankzij een subsidie van de gemeente het leer- en samenwerkingsproject Uptex worden uitgevoerd. Een jaar lang onderzochten studenten van Aventus en Saxion de mogelijkheden van niet-herdraagbaar textiel. Welk type textiel is geschikt voor hergebruik? Daarnaast keken zij naar producten die passen in het naaiatelier en kansrijk zijn voor de markt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je als organisatie interesse in onze producten of in samenwerking? Neem dan contact met ons op. We mailen of bellen je snel terug!

 Contact 

"Het werken in het naaiatelier heeft me nieuw perspectief gegeven. Ik kan nu verder in dit vak. En in mijn leven." Een bijzonder filmverslag. 

Film Werken in het naaiatelier 

"Hoe mooi is dat: afval ter plaatse verwerken tot nieuwe producten." Partners kijken terug en blikken vooruit.

 Film Toekomst UpTex

"Is er markt voor? Wij menen van wel. Zeker onder jonger publiek dat echt iets over heeft voor duurzaam leven." Studenten delen hun ervaringen met het maken van business cases.

 Film Ervaringen studenten 

"Hergebruik heeft de toekomst. Dat wij daar als studenten aan mochten bijdragen is super cool!" Studenten maken kennis met ReShare en Circulus. Er gaat een wereld open!

 Start van UpTex

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.