16 februari 2021 Pilot met Kaumera voor jonge aanplant

Pilot met Kaumera voor jonge aanplant

Op meerdere plekken in de gemeente renoveert Circulus-Berkel dit seizoen beplantingsvakken. De sierheesters en vaste planten zijn dan aan vervanging toe. Ook zijn er op verschillende locaties jonge hagen aangeplant. Bijvoorbeeld aan de Papaverhof in Eefde en bij het Gorsselse zwembad. Daar voeren we een interessant circulair proefproject uit... 

Het gaat om een 'pilot' met Kaumera, een bioproduct dat afkomstig is van lokaal slib. We verwachten dat jonge haagplanten zich beter ontwikkelen door de wortels vóór het planten met Kaumera in water te bevochtigen. Kaumera kan namelijk de wortelgroei stimuleren De planten nemen dan meer water op en groeien beter tijdens hun eerste kwetsbare jaar. Zo overleven meer jonge haagplanten de toenemende droge perioden. 

Niels Borgerink, beheerder Groen bij Circulus-Berkel BuitenRuimte over de start:  

Circulus-Berkel Buitenruimte voert het project met Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente uit op twee locaties. Het komend jaar houden we goed in de gaten hoe de planten zich ontwikkelen. Na het jaar weten we of de toepassing van Kaumera inderdaad succesvol is.

Waarom deze aanpak? 

We hebben afgelopen jaren ervaren dat jonge beplanting steeds vaker uitvalt door aanhoudende droogte. Ondanks veel watergeven. Kaumera kan een oplossing zijn als een duurzame én veilige aanpak. In de landbouw zijn de eerste ervaringen al positief. Het is de eerste keer dat Kaumera in groenvakken wordt toegepast. We zijn daarom heel benieuwd naar de resultaten.

Wat is Kaumera?

Kaumera wordt als grondstof gewonnen uit gezuiverd slib van het proces- en afvalwater van Friesland Campina in Lochem. Door een speciale zuiveringstechniek ontstaan ‘slibkorrels’. Daar wordt in de Zutphense fabriek de natuurlijke grondstof Kaumera uitgehaald. Kaumera wordt in dit project in vloeibare vorm toegepast. Informatie over Kaumera van Waterschap Rijn en IJssel vindt u onderaan deze pagina. 

Meer weten?

Op deze nieuwspagina houden we u komend jaar op de hoogte van de voortgang van het project. 

Informatie Waterschap Rijn en IJssel over Kaumera
 

"Kaumera Nereda® Gum is een nieuwe biologische grondstof die wordt gewonnen uit rioolwater en restwater van de zuivelindustrie. We gebruiken hiervoor de Nereda® zuiveringstechnologie. Hierbij ontstaan slibkorrels waar de Kaumera uitgehaald kan worden. Kaumera is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden in vele toepassingen. Zo is het een bindmiddel in composietmaterialen, het is brandwerend en kan water opnemen of afstoten.

Eén van de kansrijke toepassingen is het gebruik van Kaumera in landbouw en groenbeheer. Het kan gebruikt worden als zaadcoating en om de groei van gewassen te stimuleren. Mestkorrels die gecoat zijn met Kaumera geven de mest gelijkmatiger af aan de gewassen, zodat er niet onnodig veel mest in het water of de bodem terecht komt."

Eerste Kaumera-installaties

"In oktober 2019 is in de Grondstoffenfabriek in Zutphen de eerste Kaumera extractie installatie opgestart. Een jaar later is een tweede installatie in Epe in productie genomen."

Minder slibafval, minder CO2-uitstoot

"Door Kaumera uit het gezuiverde slib te halen, hoeft 20- 35% minder slib afgevoerd en vernietigd te worden. Dit geeft een aanzienlijke vermindering van het energiegebruik en de CO2-uitstoot."

In dit filmpje legt Waterschap Rijn en IJssel uit wat Kaumera is en hoe het wordt toegepast. 

Meer weten? Kijk op www.kaumera.com

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws