25 oktober 2021 Innamepunt klein chemisch afval Lochem

Innamepunt klein chemisch afval Lochem

Het Recycleplein van Circulus-Berkel in Lochem is uitgebreid met een innamepunt voor klein chemisch afval. Het innamepunt vervangt de chemokar, die sinds de zomer van 2021 niet meer rijdt. 

Bij het inleverpunt kan huishoudelijk chemisch afval worden ingeleverd. Dit zijn spullen en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Denk hierbij aan batterijen en accu’s, motorolie, bestrijdingsmiddelen, gootsteenontstopper, producten met kwik, injectienaalden, lampenolie, medicijnen, spaarlampen, ledlampen en tl-lampen, verf, lak en beits en verfproducten als terpentine en afbijtmiddel. Het inleveren is gratis op vertoon van de milieupas.

Chemokar stopt

Klein chemisch afval werd jarenlang door de chemokar opgehaald. Regelmatig stond het mobiele inleverpunt een uur lang op verschillende plaatsen in diverse kernen. Met het inleverpunt op het Recycleplein kiest de gemeente voor een permanente voorziening voor klein chemisch afval. De chemokar is in de zomer van 2021 gestopt met rijden.

Ga er verstandig mee om

Het is belangrijk klein chemisch afval altijd gescheiden in te leveren. Zo wordt het op een verantwoorde manier verwerkt en kan een deel van de grondstoffen worden hergebruikt, zoals zink, staal, cadmium. Ook het glas van spaar-, led- en tl-lampen wordt hergebruikt. Breng het regelmatig weg om zo grote hoeveelheden te voorkomen. Zorg daarbij voor goed afgesloten verpakkingen. Bij voorkeur de originele verpakking of schrijf erop wat de inhoud is. Nog beter is het om te voorkomen dat klein chemisch afval ontstaat, door te kiezen voor meer milieuvriendelijke producten. Vaak zijn er goede alternatieven voorhanden.

Wethouder Henk van Zeijts (links) opende in juni 2021 het innamepunt voor klein chemisch afval op het Recycleplein in Lochem.

 

Openingstijden Recycleplein Lochem Aalsvoort 117

  • maandag 8.00 tot 17.00 uur
  • dinsdag 8.00 tot 17.00 uur
  • woensdag 8.00 tot 17.00 uur
  • donderdag 8.00 tot 20.00 uur
  • vrijdag 8.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag 9.00 tot 17.00 uur

Toegang op vertoon van milieupas.

 

Waar kunt u nog meer terecht met uw klein chemisch afval?

Klein chemisch afval (kca) kunt u op vertoon van uw milieupas gratis inleveren bij de Recyclepleinen van Circulus-Berkel. Niet alleen in Lochem, maar ook in Zutphen en Deventer kunt u terecht. Klik hier voor de adressen en openingstijden.

Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kunt u ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Medicijnen en injectienaalden kunt u ook inleveren bij de apotheek waar u ze gehaald heeft.


Nieuw beleidsplan

De gemeenteraad stelde eind 2020 het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid vast. Goede afvalscheiding en het verminderen van het milieubelastende restafval blijven speerpunten. Maar ook op de kosten wordt scherp gelet. .

Maatregelen zijn onder meer:

  • Inzameling van restafval in het buitengebied (inzamelen op maat) naar eenmaal per 4 weken per 1 mei 2021
  • Inzameling van gft in de winterperiode (december t/m maart)  naar eenmaal per 4 weken per 1 december 2021
  • Stopzetten van de BEST-tas per 1 mei 2021.
  • Vervanging van de chemokar (voor klein chemisch afval) door een innamepunt op het Recycleplein aan de Aalsvoort 117 in Lochem

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws