11 oktober 2021 Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021!

Het Mosterdzaadje winnaar E-waste Race 2021!

Vier weken lang zijn acht deelnemende basisscholen in Epe en Deventer de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 12.575 oude elektronische apparaten op. Het Mosterdzaadje uit het buurtschap Gortel (gemeente Epe) is met 5252 apparaten en een score van 89.760 punten de winnaar van de editie van 2021. Projectmanager Louke Kreemers van E-waste Race en Sjarre Bernard (Circulus-Berkel) overhandigden de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO.

Van 13 september tot 7 oktober  hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. In Deventer waren dat IBS De Zonnewijzer, IBS De Steenuil en Kindcentrum Het Palet, in Epe Montessori Sterrenschool Geerstraat, OBS De Sprenge (Vaassen), OBS De Sprenge (Emst), CBS Het Mosterdzaadje en BS De Krugerstee. In die weken hebben de leerlingen enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk E-waste te verzamelen.

Nek-aan-nekrace

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen Het Mosterdzaadje (gemeente Epe) en de Zonnewijzer (gemeente Deventer). De laatste dagen wisselden de beide scholen steeds van plaats. Stond Het Mosterzaadje op plek één, kon dat een uur later zomaar De Zonnewijzer zijn. Het bleef spannend tot de finaleochtend op 7 oktober. Uiteindelijk wisten de leerlingen uit het kleine buurtschap op de Veluwe toch de meeste E-waste in te zamelen. Die reis naar Nemo is dus dik verdiend!
Het belangrijkste is dat de leerlingen een mooie bijdrage hebben geleverd aan een beter milieu én zich bewust worden van het feit dat heel veel afval geen afval is, maar een waardevolle grondstof die we nog goed kunnen hergebruiken.

Bericht van het gemeentehuis

De gemeente Epe wil graag alles wat herbruikbaar is of waarvan de grondstoffen waardevol zijn, apart inzamelen. Wethouder Jan Aalbers feliciteert de leerlingen dan ook vanuit het gemeentehuis: ‘Wát een mooi, circulair resultaat hebben de leerlingen van ’t Mosterdzaadje bereikt. Een goed voorbeeld voor ons allemaal! Ik feliciteer de leerlingen van harte!’
Wethouder Carlo verhaar uit Deventer is trots op de scholen die hebben meegedaan. Immers: ook Deventer maakt zich hard voor het gescheiden inzamelen van grondstoffen.
Carlo Verhaar: ‘De Zonnewijzer heeft 3715 apparaten opgehaald en heeft daarmee het één na beste resultaat neergezet! Ik ben ontzettend trots op de Zonnewijzer. Heel hartelijk dank voor jullie inzet en gefeliciteerd met de tweede plaats.’

Apart aanbieden elektronisch afval

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws