23 november 2023 Bladkorven? Alleen voor blad

Bladkorven? Alleen voor blad

Binnen de kernen van de gemeente staan ook dit jaar bladkorven. Waar dienen ze voor? Waarvoor niet? En wanneer worden de bladkorven geleegd? 


Veilige straten en duurzame bestemming

Wind, regen en vallende bladeren horen bij de herfst. Helaas kan deze combinatie ook zorgen voor gladheid en onveilige situaties. Daarom houden we de straten en stoepen zo goed mogelijk ‘bladvrij’. Het herfstblad krijgt een duurzame bestemming in borders of als bodemverbeteraar. U kunt een handje helpen. Door blad bij elkaar te vegen, naar de korf in uw straat of wijk te brengen én door een oogje in het zeil te houden.

Korven alléén voor blad

  • We legen de korven zodra ze vol zijn. Ziet u dat een bladkorf al vol is? U meldt dit eenvoudig op de kaart op de bladkorvenpagina. Melding doorgegeven? We komen de korf legen!
  • Bladkorven zijn alleen voor blad. Duurzaam hergebruik kan als er geen takken of ander (groen)afval tussen zit. Ziet u toch vervuiling? Ook dat horen we graag. Bedankt voor uw hulp!
  • Is de korf vaker vervuild? Dan ziet u een attentiebord op de korf. Zo willen we samen voorkomen dat we de korf weg moeten halen. Kijk ook voor de 'spelregels' op de  bladkorvenpagina.  

Schoon blad = duurzaam hergebruik

Blad wordt verwerkt tot een duurzame grondverbeteraar. Ook gebruiken we blad in borders als beschermlaag voor plantenwortels. Insecten en kleine dieren vinden in de winter een veilige verblijfplaats tussen het blad.

Hergebruiken kan alleen als het blad ‘schoon’ is en er geen takken of ander (groen)afval tussen zit. Heeft u zelf veel blad in de tuin? Leg een laagje in de borders om planten te beschermen en om de grond te verbeteren. Ook kunt u bladcompost maken, zelfs als u een kleine tuin heeft.  Hier vindt u een stappenplan. 

Waar staan de bladkorven?

De korven hebben een vaste plek. Deze plek stellen de gemeente en Circulus elk jaar vast. Daarbij kijken wij bijvoorbeeld naar de plek van gemeentebomen en het aantal gebruikers. Op de  blablbbladkorvenpagina ziet waar de korven staan. De korven worden niet verplaatst. In de week voor kerst halen wij de korven weer weg.

Groene container of Recycleplein

Blad is groenafval en mag dus ook in uw groene container. Wist u dat u ieder jaar 500 kg groenafval gratis naar het Recycleplein kunt brengen? Dat scheelt plek in uw container! Vergeet uw milieupas niet mee te nemen. Kijk  hier hier hier  voor de openingstijden.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws