03 april 2024 Een hanger aan uw PMD-container? Dit is wat het betekent!

Een hanger aan uw PMD-container? Dit is wat het betekent!

Gemeente Apeldoorn en Circulus starten een campagne gericht op PMD-afval. Naast een uitgebreide communicatiecampagne over wat wel en niet in de PMD-container thuishoort, voert Circulus tussen 8 april en 30 mei ook controles uit op de inhoud van de containers. Let daarom goed op wat u in het PMD-afval gooit.

In de gemeente Apeldoorn wordt veel PMD al goed gescheiden door inwoners maar het kan nog beter. Elke inwoner kan het PMD zonder extra kosten aanbieden. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Dit zijn waardevolle materialen die kunnen worden gerecycled om nieuwe producten te maken. Als PMD niet goed wordt gescheiden, wordt het verbrand. Dat is slecht voor het milieu en brengt uiteindelijk hogere kosten met zich mee.

Controle

En… Circulus en de gemeente Apeldoorn gaan ook beter controleren op de inhoud van het aangeboden PMD. Met – in eerste instantie - oranje of groene hangers geven ze aan of uw PMD goed gescheiden is, of dat het (nog) beter kan. Na een aantal controles worden ook rode hangers ingezet.

Toegestaan

Die controles zijn toegestaan; inwoners van Apeldoorn zijn – volgens de APV – verplicht hun afval gescheiden aan te bieden, gemeenten zijn wettelijk verplicht om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en duurzaam te laten verwerken. Vanzelfsprekend houden Circulus en de gemeente Apeldoorn zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Oranje en groene hangers

Als er een oranje hanger aan de container hangt betekent dat dat de inhoud niet helemaal in orde is. Op de hanger staat aangevinkt welk verkeerd afval er in de bak zit. De container wordt wel gewoon geleegd.
Bij een groene hanger is alles in orde! Met een kleinigheidje aan de groene hanger, laat Circulus zien dat het goed scheiden van PMD wordt gewaardeerd.
Bovendien maakt de vinder van een groene hanger kans op een heerlijk cadeau. Want er zou zo maar ook een ‘gouden’ hanger aan de container kunnen zitten. Wat dat is, blijft nog even geheim, maar het is raadzaam om de PMD-container goed in de gaten te houden.

Rode hanger

Een rode hanger aan de PMD-container betekent dat de controleurs afval hebben gevonden dat beslist niet in de PMD-container thuishoort. De container wordt op dat moment niet geleegd. Op de hanger vindt de bewoner wat hij of zij kan doen om de container alsnog te laten legen.

Mag het bij het PMD?

Om bewoners te helpen met het scheiden van PMD is er een simpele checklist. Zijn de volgende  drie vragen met ‘JA’ te beantwoorden?  Dan hoort het afval bij het PMD.

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of een drinkpak?
  • Komt het uit uw keuken of badkamer?
  • Is het leeg?

Doorzichtige zakken

Doe het PMD los in de oranje container of gebruik doorzichtige zakken die u in de container doet. Dan is makkelijk te zien of het goed gescheiden is. Gebruik dus geen grijze vuilniszakken.

Meer weten over PMD en wat we er allemaal mee doen? Kijk dan op doemeemetpmd.nl.

Vragen?

Heeft u vragen over deze actie? Neem dan contact op met het KlantContactcentrum van Circulus. De medewerkers van het KlantContactCentrum zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 bereikbaar via het servicenummer 0900-9552 (normale belkosten) of via WhatsApp 06 10 50 73 00 (u kunt Circulus daarop niet bellen).

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws