15 juni 2023 Eben Haëzer winnaar E-waste Race 2023!

Eben Haëzer winnaar E-waste Race 2023!

Vier weken lang zijn tien deelnemende basisscholen in Apeldoorn de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 14.575 oude elektronische apparaten op. De Eben Haëzer school is met 3821 apparaten en een score van 72370 punten de winnaar van de editie van 2023. Wethouder Danny Huizer, die o.a. energietransitie en afvalbeleid in zijn portefeuille heeft, overhandigde de leerlingen de prijs, een schoolreis met de hele klas naar NEMO.

Van 22 mei tot 15 juni hebben de leerlingen van de basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Kleine apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij zoals een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook oude of kapotte kabels en adapters; het kon allemaal worden ingeleverd. Via de website van E-waste is al het afval aangemeld en daarmee zijn punten verdiend.
De Rietendakschool, Seb@stiaanschool, Prinses Margriet, Eben Haëzer school, De Eendracht, Het Kroonpad, Het Kompas, De Diamant – Het Rooster, De Regenboog – Osseveld en de Rehobothschool hebben deze editie meegedaan hebben.

Nek-aan-nekrace

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen verschillende scholen. Stond de ene school op plek één, kon dat een uur later zomaar een andere zijn. Het bleef spannend tot de finaleochtend op 15 juni. Uiteindelijk wisten de leerlingen van de Eben Haëzer school toch de meeste E-waste in te zamelen. Die reis naar Nemo is dus dik verdiend!
Het belangrijkste is dat de leerlingen een mooie bijdrage hebben geleverd aan een beter milieu én zich bewust worden van het feit dat heel veel afval geen afval is, maar een waardevolle grondstof die we nog goed kunnen hergebruiken.

Complimenten van de wethouder

Nando Zwambag van de E-waste-race wil nog even weten of er iets is blijven hangen van gastles van een paar weken geleden. Waarom is het zo belangrijk dat we E-waste apart inzamelen? Een paar van de antwoorden: Omdat er allerlei spullen inzitten die door kinderen  uit mijnen worden gehaald! Omdat we een circulaire economie willen. Omdat de grondstoffen opraken. ‘Zo’, constateert wethouder Danny Huizer. ‘Jullie hebben echt goed opgelet. En wat hebben jullie ongelooflijk veel spullen ingezameld. Daar ben ik hartstikke trots op en de gemeente Apeldoorn ook. Die reis naar Nemo is dik verdiend!.’

Dankjewel!

Als er een school gewonnen heeft, hebben er negen niet gewonnen. Maar ook daar hebben de leerlingen enorm hun best gedaan. Chauffeur Jan Verkerk spreekt daarom alle leerlingen toe!  Want al kan er maar één school winnen, we zijn harstikke trots op alle scholen die hebben meegedaan!

Apart aanbieden elektronisch afval

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

De race werd georganiseerd door Circulus, Heel Apeldoorn Repareert en Foenix, en mede mogelijk gemaakt door Stichting Open en Weee Nederland.
Heel Apeldoorn Repareert is een initiatief van Gemeente Apeldoorn in het kader van het EU-subsidieproject Sharepair. Op heelapeldoornrepareert.nl staan reparatietips en adressen van professionals en repair cafés waar apparaten gerepareerd kunnen worden.
Circulus en Foenix zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten op de juiste manier gerepareerd of gerecycled worden.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws