30 mei 2024 E-waste Race: samen aan de slag met elektronisch afval

E-waste Race: samen aan de slag met elektronisch afval

Tijdens de E-waste Race gaan 10 Apeldoornse basisscholen de strijd aan met elektronisch afval. In vier weken tijd wordt bewustwording over circulariteit gecombineerd met een inzamelactie. Op deze manier leren kinderen over de milieu-impact van elektronisch afval en wat ze zelf kunnen doen om die te verkleinen. Wethouder Danny Huizer opende de E-waste Race maandag 27 mei bij OBS Beekbergen.

Tien basisscholen uit Apeldoorn gaan vier weken lang aan de slag met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Ook leren ze over het wel of niet kopen van een nieuw apparaat. Hoe maak je daarin jouw keuzes?

Na een gastles van een expert, zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de aankomende weken zoveel mogelijk herbruikbare en reparabele apparaten in te leveren bij kringloopwinkel Foenix of deze te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Ook kunnen ze vloggen over het begrip ‘consuminderen’ of over het delen van elektrische apparaten.

Waardevolle lessen
Wethouder Danny Huizer (Veluwe, Klimaat en Energie) opende de E-waste Race maandag bij groep 8 van OBS Beekbergen. “Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe geboeid de kinderen luisteren naar de enthousiaste E-waste experts. Het is ongelooflijk dat een gemiddeld Nederlands gezin 90 elektrische en elektronische apparaten in huis heeft. Vaak laten we kapotte apparaten en oude telefoons ook gewoon in een la liggen. Terwijl er nog zoveel kostbare grondstoffen in zitten. Ik vind het geweldig dat dit initiatief daar wat aan doet. Met deze waardevolle lessen leren kinderen al vroeg om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.”

Kapotte elektronische apparaten worden door leerlingen van de deelnemende scholen ingezameld. U kunt uw kleine kapotte elektronica aanbieden op de website van E-waste Race. Op deze website vindt u ook meer informatie en voorwaarden. Leerlingen komen de spullen bij u thuis ophalen. Van de ingezamelde apparaten wordt soms wel 95% van de onderdelen hergebruikt! Doe mee, dan draagt u bij aan een beter milieu.

De E-waste Race Apeldoorn vindt plaats van 3 juni tot 27 juni. De race is een initiatief van Gemeente Apeldoorn, Circulus en Foenix. Circulus en Foenix zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste hergebruikt wordt via de kringloopwinkel of bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.

Foto: Peter Lous

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws