15 mei 2023 Scoor mee met pmd!

Scoor mee met pmd!

Sta je met een verpakking van papier en plastic, een kapot emmertje of een stuk piepschuim bij de prullenbak. Ehh.... waar hoort dat bij? Rest, pmd? Of wat? Herkenbaar? 

Voor veel mensen wel. Daarom houden we een informatiecampagne om u te helpen bij het (nog) beter scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd). Met een quiz, praktische tips en meer helpen we u graag aan een topscore!

Scoor mee met pmd, want hoe beter pmd gescheiden wordt, hoe meer we kunnen hergebruiken voor nieuwe verpakkingen en producten. Inwoners van onze gemeenten scheiden al veel pmd: dat percentage ligt gemiddeld op 80%. 

Maar in het pmd zien we ook dingen die er niet in thuishoren. Verpakkingen met inhoud, bijvoorbeeld. Of plastic dat geen verpakking is. Dit verstoort de recycling. En leidt zelfs tot afkeur van vrachten. Gevolg: minder recycling en meer kosten. Wat kun je doen? 

  • Maak de verpakkingen zo leeg mogelijk. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Haal van yoghurt- en slagroombekers het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Maak drankpakken plat.
  • Verpakkingen met een metaallaagje, zoals chipszakken en koffiepakken, mogen tegenwoordig ook bij het pmd.
  • Plastic dat ­geen verpakking ­is, hoort ­niet bij het pmd. Denk aan speelgoed, tuinstoelen, piepschuim en afdekzeilen. Herbruikbare spullen kunnen naar de kringloop, hard kunststof naar het Recycleplein en afdekzeilen bij het restafval.
  • Onnodig plastic voorkomen is nog beter dan het gescheiden weg te gooien. Neem bij het boodschappen doen eigen tassen en groente- en fruitzakjes mee. Vermijd onnodige verpakkingen. Neem uw eigen broodtrommel, herbruikbare beker en waterfles mee.

Meer tips

  • Twijfel je of iets bij het pmd mag? In onze wat-hoort-waar-tool zoekt u het eenvoudig op! Ook in onze app (de oude en de nieuwe!) zit een handige zoekfunctie.
  • Meer weten over pmd? Klik dan hier.

Pmd in het restafval: zonde!

Veel pmd komt nog in het restafval terecht. En in pmd vinden we spullen die daar niet in horen. Wij hebben de cijfers per gemeente op een rij gezet. 

 Ga naar de cijfers per gemeente 

 

 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws