18 juli 2019

"In april ruik je de groengele bloemen van ver"

Zomer/najaar 2019 - "In het voorjaar is de aanblik van de bloeiende bomen verrassend: de bloemen lijken net kleine bloemkolen", aldus Robert van Iersel, Circulus-Berkel BuitenRuimte. Wethouder Henk van Zeijts: "Sassafras lijkt een naam uit een sprookjesboek, maar hij bestaat echt." Robert, Henk van Zeijts en Annemieke Breukelaar over de Sassafras.

 

In juli delen (naast inzender Marcel Diephuis) ook wethouder Van Zeijts en vakcollega's visie en wetenswaardigheden over de Sassafras-groep bij Almen.

Henk van Zeijts, wethouder natuur en landschap:

”De Sassafras. Het klinkt als een naam uit een sprookjesboek, maar hij bestaat echt! Hij staat verrassend als bomengroep aan het Twentekanaal. De boom komt niet van hier, maar voelt zich bij ons enorm thuis. In de rubriek vertelt Marcel Diephuis over de grootsheid en het mysterie van de Sassafras.”

Robert van Iersel, Circulus-Berkel BuitenRuimte:

"De Sassafras ziet er soms wat ‘struikachtig’ uit, maar niets is minder waar! Het is een bijzondere boom uit een geslacht met maar vier soorten. Op voedselrijke vochtige grond en - zoals in Almen langs de bosrand - groeien de bomen het beste. Vooral in het voorjaar is de aanblik van de bomengroep verrassend, de bloemen lijken op afstand net kleine bloemkolen! De zandweg als ‘poort’ door de bomengroep maakt het landschap compleet.

De weg maakt deel uit van zo’n 140 kilometer zandweg in onze gemeente met een landschappelijke functie. Deze houden we zo goed mogelijk in conditie. Groot effectief onderhoud is door Hollandse weersomstandigheden maar drie tot vier maanden per jaar mogelijk: periodes zonder wateroverlast, opdooi of droogte. In de overige periodes doen we ons best om met de gemeente deze wegen veilig en toegankelijk te houden.”

Annemieke Breukelaar, gemeente Lochem: 

“Een Sassafras wordt normaal gesproken zo’n 15 meter hoog. In Almen staan dus enorme exemplaren! Het blad van de Sassafras is opvallend groot en heeft verschillende vormen: zowel gladde als drielobbige bladeren komen aan de boom voor. In de herfst kleurt deze boom prachtig geel tot oranje. In april zie en ruik je geurende groengele bloemen in trosvormige bundels, daarna vormen ze eivormige donkerblauwe steenvruchten op rode steeltjes. Daarmee is de Sassafras een zeer gewaardeerde ‘waardboom’ voor vlinders én een voedselboom voor vogels.

De boom komt van oorsprong uit het oostelijke en zuidoostelijke deel van Noord-Amerika. De Indianen gebruikten sassafras om ziekten en verkeerde geesten af te wenden. In de 17e eeuw werd sassafras veel gebruikt in de volksgeneeskunde tegen een groot aantal ziekten.”

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws