18 juli 2019

"Elke boom heeft een bewonderaar"

Zomer/najaar 2019 - Op een historisch landgoed aan het Twentekanaal staat een opvallende bomengroep. Wekelijks loopt bomenliefhebber Marcel Diephuis zijn hardlooprondje door "deze poort van Sassafras".

Unieke bomengroep aan het Twentekanaal

Bomenliefhebber Marcel Diephuis attendeerde ons op de bijzondere Sassafras-groep bij Almen. Een zandweg loopt door deze bomengroep aan het Twentekanaal; het lijkt daarmee alsof je door een erehaag loopt of rijdt.

Verhaal in de Berkelbode

In de rubriek in de Berkelbode kon u een deel van het verhaal van Marcel Diephuis lezen. Hieronder vindt u een uitgebreidere versie.

Opvallende bomen met dichte kroon

Op een historisch landgoed aan het Twentekanaal, middenin de Achterhoek, bevindt zich een groepje opvallende bomen met een dichte ronde kroon. Het is de Sassafras – een exotische boom die in ons land maar weinig voorkomt. De circa 100 jaar oude Sassafrasgroep pronkt glorierijk aan het water.

Poort van Sassafras

Wekelijks loopt bomenliefhebber Marcel Diephuis tijdens zijn hardlooprondje door ‘de poort van Sassafras’, zoals hij het zelf noemt: “Want de Sassafrasgroep aan beide kanten van het pad vormt een prachtige doorgang in het natuurgebied. Het is een unieke exoot; een bomengroep die absoluut opvalt in de omgeving. Waarschijnlijk heeft een landgoedeigenaar erg veel moeite gedaan om de boom hier vanuit Amerika naartoe te krijgen, zo’n 100 jaar geleden. Zo zie je maar: achter elke boom schuilt wel een verhaal, elke boom heeft wel een bewonderaar”, aldus Marcel Diephuis die zich al jarenlang sterk maakt voor een stevig bomenbeleid in Lochem en omgeving.

“Bomen hebben altijd verbinding met mensen – en mensen met bomen. Daarom pleit ik al langere tijd samen met andere boomliefhebbers voor een structureel bomenbeheer in de gemeente.  Gelukkig met succes! Bomen moeten onderhouden worden, of het nu om laanbomen of om bomen in een natuurgebied gaat. We leven in een prachtige groene omgeving; dat moet ook in de toekomst zo blijven!”

Gered voor de toekomst

“In het afgelopen decennium leek de bomengroep even in gevaar tijdens de verbreding van het kanaal. Rijkswaterstaat vond dat de bomen in de weg stonden en stelde voor ze te vellen. Dankzij protesten is dit voorkomen. Een oplossing werd gevonden in het uitbouwen van de kade, zodat de bomen konden blijven staan. Gelukkig maar, want het is een prachtige populatie bomen van zeldzame aard in Nederland!”

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws