18 december 2018 Een stille getuige van historische visie

Een stille getuige van historische visie

December - De meerstammige beuk uit de rubriek staat op een historisch landgoed. De boom is rond de 70 jaar oud en "zegt ons veel over de lange termijnvisie op het beheer en onderhoud van landgoederen." Baarte de Rooy, adviseur en projectleider bij de Gemeente Lochem vertelt over onder meer samenwerking in landschapsbeheer.

Baarte de Rooy, adviseur bewonersparticipatie en projectleider, gemeente Lochem:

"Het imposante paleisje Huis De Voorst werd omstreeks 1700 gebouwd. Arnold Joost van Keppel liet het bouwen op het landgoed van zijn voorouders. Het werd een replica van paleis Het Loo en stond al gauw bekend als het 'Versailles van de Achterhoek'. Huis de Voorst bevond zich al op een bosrijke landgoed. Het dateert van de 14e eeuw,  maar rond 1800 werd de omgeving in landschappelijke stijl aangepast."

Ook in de historie: lange termijnvisie

"Dergelijke historische buitenplaatsen hadden vaak een lange termijnvisie op het beheer en onderhoud van het landgoed; er werd regelmatig 50 tot 100 jaar vooruit gekeken! Bepaalde bomen kregen bijvoorbeeld een kans om zich volwaardig te ontwikkelen. Dat geldt ook nu door een verantwoord beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen. Deze meerstammige beuk, die mooi langs het wandelpad door het landgoed staat, is daar een stille getuige van."

Intensievere samenwerking

"Gemeente Lochem is de laatste jaren de samenwerking met de landgoederen aan het intensiveren. De wederzijdse eigendommen en bomen zijn verbonden en worden doorsneden door de wegen in de buitengebied. We zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden en werkwijzen om elkaar te ondersteunen."

Markant wortelstelsel

"Deze beuk heeft een flink kroonoppervlak van zo’n 300 m2 en een indrukwekkend en markant wortelstelsel. De moeite waard om eens te gaan kijken!"

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws