25 februari 2019

"Een enorme eik met lage stam en geweldige kroon"

Februari - "Aan de Nikkelsbergweg in Gorssel staat een grote oude eik. Hij staat daar solitair te shinen", vertelt mevrouw Sarike de Zoeten bij de prachtige foto's die ze maakte. De foto's van deze oude zomereik én haar verhaal staan in februari centraal in de rubriek BuitenGewone boom Lochem.

Zomereik als uitzicht

Sarike de Zoeten uit Gorssel stuurde ons mooie foto's van de boom die vanuit haar woning bepalend is voor een prachtig uitzicht. De foto's vindt u terug op deze webpagina's en in de rubriek die verscheen in de Berkelbode.

In de rubriek vond u enkele citaten uit het verhaal dat ze met u en ons deelt. Hieronder de volledige tekst.

De zomereik aan de Nikkelsbergweg

Mevrouw Sarike de Zoeten:
"In 2007 werden wij door de makelaar rondgereden door Gorssel omdat wij in de regio op zoek waren naar een huis. Rijdend over de Veldhofstraat werden we gewezen op een huis aan de rand van het bos. Het lag aan open velden vlakbij het dorp. Het huis maakte geen indruk op me toen ik er naar keek, maar eenmaal binnen realiseer je je dat je geen mooi huis nodig hebt om van een prachtig uitzicht te genieten!

Inmiddels wonen we hier twaalf jaar en we hebben een heerlijk huis. We hebben het een andere kleur gegeven zodat het iets beter opgenomen wordt door de omgeving. Elke dag geniet ik van mijn uitzicht. Dat begint als ik opsta tot de zon ondergaat. Ik weet niet hoeveel foto’s ik heb gemaakt, maar het zijn er echt heel veel en in alle seizoenen.

De eik is enorm, hij heeft een lage stam en een enorme kroon. Hoe oud hij is weet ik niet, maar hij staat naast een schattig wit huisje dat hij vast gebouwd heeft zien worden. De eigenaresse is pasgeleden overleden en het huisje is verkocht. Ik begreep dat het moet wijken voor iets nieuws. Ik hoop niet een boerderette of iets heel moderns, maar weten doe ik het niet. De gedachte dat dit mooie plaatje gaat verdwijnen doet pijn aan mijn hart. Straks heb ik alleen nog maar mijn iconische foto’s.

Ik hoop dat de eik ongeschonden mag blijven staan en aangewezen zal worden als monument en ook beschermd dorpsgezicht, net als de velden waar hij in staat te pronken!"

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

(Foto's: Sarike de Zoeten)

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws