08 april 2019 Een bevrijdingsboom van horen zeggen...

Een bevrijdingsboom van horen zeggen...

Maart/april - Aan de Dorpsstraat in Laren bevindt zich een statige beuk. Een boom met een verhaal. Een verhaal dat niemand kan bevestigen, maar wel heel waarschijnlijk is. De heer Henk Lubberdink uit Laren gooide een balletje op.

Is dit een bevrijdingsboom?

Na de oproep in september (tip ons uw ‘buitengewone boom’) stuurde de heer Henk Lubberdink een foto van een groene beuk aan de Dorpsstraat in Laren. Met een opmerking die ook ónze nieuwsgierigheid wekte:
"Een mevrouw uit Laren vertelde een keer dat zij zich nog het planten van deze boom kon herinneren door de Larense schooljeugd in 1945. Een bevrijdingsboom dus. Ik heb navraag gedaan bij oud-Larenaren, maar niemand kon dit bevestigen. Ben wel nieuwsgierig of dit waar is."

Foto's en rondvraag

In het najaar maakte fotograaf Yke Ruessink voor ons een paar prachtige foto's van de boom. Daarna is er rondvraag gedaan bij inwoners van Laren bekend met de geschiedenis. Helaas zonder resultaat: niemand kan ons vertellen of de boom daadwerkelijk door schooljeugd is geplant en deze herinnering met ons delen. Weet u meer over de plant van deze groen beuk? Uw reactie is welkom op onzebomen@lochem.nl  Met de heer Lubberdink zijn we nieuwsgierig naar het antwoord.

Verhaal in de Berkelbode

Hieronder het verhaal zoals u in de Berkelbode kon lezen.

Groene beuk aan de Larense Dorpsstraat

Aan de Dorpsstraat in Laren bevindt zich een statige beuk. Een boom met een verhaal. Een verhaal dat naar verluidt nooit is opgeschreven, maar dat in de buurt van mond tot mond wordt doorverteld zoals de inzender Henk Lubberdink beaamt.

“Ik stond wat te staren naar de groene beuk, het zonlicht zorgde voor een prachtige gloed door de frisgroene bladeren”, vertelt de Larenaar. Hij heeft vanuit zijn woning direct zicht op de boom. “Het was een mooi moment, waarop een oudere dame uit Laren mij met herinneringsvolle blik aanschoot: ‘Prachtige boom he?’. Ze vertelde zich het planten van de boom goed te herinneren, inmiddels bijna 75 jaar geleden. Dat zou de Larense schooljeugd in 1945 hebben gedaan ter ere van de bevrijding van Laren. Een echte bevrijdingsboom dus”, aldus Henk Lubberdink. “Het verhaal was voor mij niet nieuw; ik had het eerder voorbij horen komen.”

Enkele inwoners – bekend met de Larense geschiedenis – kunnen het verhaal niet bevestigen, maar beamen dat het ‘heel goed zou kunnen’. Er zijn een aantal bomen in Laren geplant als symbool voor bevrijding. De vraag is nu: is de beuk aan de Dorpsstraat daar één van? Of gewoon een prachtige boom in al haar glorie? Wie helpt dit mysterie op te lossen?

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws