18 juni 2019 Bijzondere haagbeuken op De Cloese

Bijzondere haagbeuken op De Cloese

Mei/juni - Kasteelpark De Cloese wordt ook wel het mooiste plekje van Lochem genoemd. Op steenworp afstand van het landgoed woont mevrouw Logtenberg. Zij signaleerde drie bijzondere bomen bij de oprit van de voormalige parking.

Haagbeuken met een bijzonderheid...

Na de oproep in september (tip ons uw ‘buitengewone boom’) stuurde mevrouw Logtenberg uit Lochem al snel enkele foto's van de haagbeuken nabij het landgoed. "Haagbeuken met twee verschillende bladeren", liet ze ons weten. "Heel bijzonder". Bijzonder is het inderdaad.

In het najaar maakte fotograaf Yke Ruessink alvast een paar mooie foto's van de haagbeuken. En inmiddels konden we ook de rubriek over deze 'Carpinus betulus Quercifolia' in de Berkelbode plaatsen. Daarin vertelt ook mevrouw Logtenberg haar verhaal.

Verhaal in de Berkelbode

Hieronder het verhaal zoals u in de Berkelbode kon lezen.

Unieke haagbeuken met verschillende bladeren

Kasteelpark De Cloese wordt ook wel ‘het mooiste plekje van Lochem’ genoemd. Het is een unieke plek aan De Berkel waar natuur samenkomt met statuur. De plek straalt rust uit, met het vele groen, de vogels en zelfs wild. Het park krijgt een nieuwe toekomst: op het kasteelterrein komen vijftien woningen die opgaan in het landschappelijke karakter.

Op een steenworp afstand van het landgoed woont mevrouw Johanna Logtenberg. Ze wandelt dagelijks met haar hond in het park en geniet van al het natuurschoon. Onlangs ontdekte ze drie bijzondere bomen bij de oprit van de voormalige parkeerplaats.

"De bomen vielen me gelijk op! Als je tijd neemt om goed te kijken, zie je dat de boom twee soorten blad heeft: het haagbeukenblad en een diep ingesneden eikenblad. Echt mooi!". Johanna hoopt dat de bomen blijven staan: "Het park is aan verandering onderhevig. De bomen vallen buiten de bouwkavels, maar wie weet krijgt dit stukje ooit een andere bestemming." De bomen staan op het terrein van bouwonderneming Van Wijnen. Johanna hoopt dat men weet dat het om bijzondere bomen gaat. "Ik heb me laten vertellen dat het om een unieke collectie bomen gaat, geplant rond 1860. Er zijn niet veel bomen met twee soorten bladeren. Laten we er zuinig op zijn!".

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws