18 december 2018 Beuken: koninginnen van het bos

Beuken: koninginnen van het bos

December - Naar schatting 20 meter hoog is de meerstammige beuk in Eefde. Met een omvang van 3,5 meter een ranke verschijning. Albert Hoogenkamp, groenbeheerder bij Circulus-Berkel vertelt over het 'ecosysteem' en deelt weetjes. Wist u dat beukenhout een belangrijke voedingsbodem is voor onder meer mossen en zwammen?

Albert Hoogenkamp, groenbeheer Circulus-Berkel BuitenRuimte:

"Wat bijzonder hoe deze beuk beleefd wordt. Bij mijn bezoek aan dit prachtige bos in de buurt van Eefde probeer ik mij te verplaatsen in de bewoner en zijn ervaring. In mijn hoofd maak ik hetzelfde ommetje. Typerend is het bos met enkele glooiingen. Waar staat de boom denk ik? En dan ineens duikt deze op. Boven op een verhoging heeft het landschap de Beuk opgetild. Een majestueus exemplaar torent boven het landschap uit. Alsof de beuk wil zeggen: 'Je kan niet om mij heen.' En dat kan ook niet. Je kan deze beuk niet missen met zijn vier enorme stammen die als pilaren naar de hemel wijzen."

Indianen

"De inzender van de boom schrijft dat hij tegen de boom en praat en dat het misschien vreemd wordt gevonden. Dat is het niet. Een Indiaan, Tatanga Mani, zei hierover het volgende: "Wist jij dat bomen praten? Ja, zij praten. Zij praten met elkaar en zij praten tegen jou, áls je luistert."

Tweeënhalf miljoen jaar

"Beuk kennen we allemaal. Het woord beuk of beuken betekent ook hard bonzen, slaan, timmeren op iets.  Meer dan tweeënhalf miljoen jaar staat de beuk op aarde. Zij is de koningin van het bos met haar omvang en verschijning. Een beuk biedt onderkomen aan onder meer spechten, uilen en duiven. Het dode hout van beuken is een voedingsbodem voor mossen, korstmossen, zwammen, bosinsecten, bosplanten en jonge boompjes."

Wetenswaardigheden en legendes...

  • Vroeger werd de beuk in verband gebracht met tijd, wijsheid en kennis. De eerste boeken waren gemaakt van beukenhout. Dit waren heilige boeken.
  • De beuk is een ‘sociale’ boom: onder de grond houden beuken elkaars wortels vast.
  • "Als er veel beukennootjes zijn, zal de winter streng worden."
  • Draag je beukenhout bij je?  Dan beschermt dit je tegen ongeluk en stimuleert het je creativiteit.

Beuken zijn met recht bijzondere bomen!

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws