04 juli 2022 Rijdende Recyclefabriek maakt jeugd bewust van noodzaak minder plastic afval

Rijdende Recyclefabriek maakt jeugd bewust van noodzaak minder plastic afval

Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron: minder plastic gebruiken en beter hergebruiken. Hiervoor hebben Circulus en Trashpacker Tijmen Sissing de handen ineen geslagen. Met De Rijdende Recyclefabriek cruisen ze langs 80 basisscholen in het werkgebied van Circulus met een inspiratieles. Vrijdag 1 juli werd een stop gemaakt bij groep zes van basisschool De Ontdekking in de gemeente Brummen.

Wist je dat 91% van het plastic dat we gebruiken nog niet wordt gerecycled? En dat het 450 jaar duurt voordat een plastic fles door de natuur is afgebroken? De leerlingen van groep zes vielen van de ene verbazing in de andere. De inspiratieles neemt ze mee in de problematiek van plastic (zwerf)afval. Via een aantal recyclemachinesmachines wordt plastic 'afval' gerecycled tot nieuwe producten zoals frisbees. Tijdens de les ervaren leerlingen de noodzaak van afval scheiden en hoe ingewikkeld recycling eigenlijk werkt. Leerkracht Collin van Rijk was onder de indruk: “Een super- en interactieve levensles van een fantastische persoonlijkheid voor jong en oud!”. De kinderen sluiten zich hier bij aan. Hun reacties geven aan dat de boodschap is begrepen: "Trashpackers staan altijd voor je klaar, zelfs nog na 100 jaar" en "Plastic flesjes niet hervullen, gebruik recycle-spullen".

Jongeren zijn de beslissers van de toekomst

Met deze inspiratieles willen Circulus en Tijmen Sissing circulariteit simpel en tastbaar maken. Tijmen: “We willen jong en oud op een eenvoudige manier duidelijk maken hoe belangrijk het is om minder plastic te gaan gebruiken. Van geitenwollen sokkenimago naar hippe sneakers.” Naast dit initiatief werkt Circulus met scholen samen via het leerpakket Cleanwise.

Samen nog beter aan de bak

De lessen zijn onderdeel van ‘Samen nog beter aan de bak’, het nieuwe grondstoffenbeleid van de gemeente Brummen om afval nog beter te scheiden en het milieubelastende restafval te verminderen.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws