27 december 2023 Vuurwerk opruimactie

Vuurwerk opruimactie

Begin 2024 opgeruimd en lever op dinsdag 2 januari vuurwerkafval in! Voor iedere volle zak ontvangt u € 0,50.

Het opruimen van vuurwerkresten is belangrijk. Het voorkomt dat er
ongelukken gebeuren, is beter voor de bodem en zorgt voor een schonere buurt. De actie wordt georganiseerd door gemeente Zutphen en Circulus.

Aandacht voor veiligheid!
Elk jaar weer gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Jongeren zijn de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Dat gebeurt vaak tijdens het afsteken, maar ook daarna kunnen ongelukken gebeuren.

Steek 'weigeraars' nooit aan!
Belangrijkste tip is om ‘weigeraars’ (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan te steken: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert. Vuurwerk kan het beste onschadelijk worden gemaakt door het in water te dompelen of er een emmer water overheen te gooien. 

Let op:

  • Laat kinderen alleen met hulp van volwassenen vuurwerk opruimen
  • Steek geen gevonden, niet-ontploft vuurwerk af
  • Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water
  • te dompelen of gooi er een emmer water over
  • Haal vuurwerk nooit uit elkaar maar gooi het in zijn geheel in de zak
  • Zet een vuilniszak vol vuurwerkafval nooit in een warme ruimte
  • Lever alleen vuurwerkafval in, geen flessen die bij het afsteken zijn gebruikt
  • Draag (werk)handschoenen tijdens het opruimen

Wat gebeurt er met vuurwerkafval?
De resten van vuurwerk bevatten - naast karton en papier - onverbrande zware metalen. Het is daarom belangrijk dat het afval snel wordt opgeruimd. Zo kan het niet wegspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. De ingezamelde vuurwerkresten worden verbrand. 

Vuurwerk: slecht voor het milieu
Vuurwerk afsteken zorgt voor fijnstof in de lucht en zware metalen in bodem en water. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof ongeveer 40 keer hoger dan normaal. Dat is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Deels door het neerdalende fijnstof, deels door onverbrande vuurwerkresten, die veel zware metalen bevatten zoals barium, antimoon, strontium en koper. (Bron: Milieu Centraal). 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws