07 juni 2023 Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijennest of -zwerm ontdekt? Geef het door!

Bijen zijn belangrijke dieren! Zo zorgen bijvoorbeeld honingbijen voor de bestuiving van veel van onze voedselgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Door bestuiving van veel wilde planten zorgen bijen bovendien voor biodiversiteit in de natuur.

De sterfte onder veel bijensoorten is helaas groot door bijvoorbeeld gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Daarom zijn we zuinig op de bijenvolken. Circulus zaait op veel plekken bijvriendelijke bloemenmengsels in en plant  bomen, bosplantsoen en struiken.  

Zwermende bijenvolken

In de maanden mei t/m september kan een bijenvolk de kast of het nest verlaten en gaan zwermen. De bijen strijken neer op een nieuwe plek of maken daar een tussenstop. Dat kan in het openbaar groen zijn, maar ook in bijvoorbeeld een tuin. Ervaart u een zwerm in de tuin of omgeving als overlast? De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) schiet te hulp. Want bijen zijn nuttige dieren.

Ervaart u overlast? Meld het bij de lokale imker

Via de webpagina van de NBV kunt u een imker in de buurt vinden. Klik op de landkaart en zoek een punt in uw woonomgeving. Via de link bij dit punt komt u op de site en de contactgegevens van imkers.
Een imker kan u van een bijenzwerm afhelpen. Hij of zij zorgt ervoor dat de dieren ergens anders hun nuttige werk voortzetten. Ook voor advies kunt u bij de imker terecht.

Meer tips

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws