02 september 2021 Tien scholen uit Deventer en Epe zamelen elektronisch afval in!

Tien scholen uit Deventer en Epe zamelen elektronisch afval in!

Iedereen kent het wel, u hebt nog wat oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel E-waste genoemd, weg te brengen.
Tien scholen (vijf uit Deventer en vijf uit Epe) scholen zorgen er van 13 september tot en met 7 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.

Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen les over het hergebruik van elektronische apparaten en wat ze er zelf aan kunnen doen om te voorkomen dat afgedankte elektronische apparaten bij het restafval terecht komen.
Op maandag 6 september vindt de kick-off les in Deventer plaats op basisschool De Steenuil  (onderdeel van het Kindcentrum Kei 13). Wethouder Carlo Verhaar geeft de aftrap van de eerste E-waste les en daarmee is de E-waste Race in Deventer geopend.
Alle andere scholen die meedoen krijgen in deze week ook een gastles.
De school die op 7 oktober het meest heeft ingezameld wint een geheel verzorgde schoolreis voor de hele klas. Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronische afval apart inlevert, draagt u eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. We maken het u gemakkelijk doordat het afval thuis opgehaald wordt door de leerlingen. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op die mooie schoolreis. Dus, woont u in de buurt van de deelnemende scholen, doe dan mee en meldt uw oude of kapotte elektronische apparaten aan. Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR)

Hoe werkt het ?

De scholen die meedoen zijn in Deventer: IBS De Zonnewijzer, IBS De Steenuil, OBS De Flint, Kindcentrum Rivierenwijk, Kindcentrum Het Palet. In Epe: Montessori Sterrenschool Geerstraat, OBS De Sprenge (Vaassen), OBS De Sprenge (Emst), CBS Het Mosterdzaadje, BS De Krugerstee.
Woont u in de buurt van een van deze scholen, dan kunt u tussen 13 september en 7 oktober gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Omdat leerlingen van de deelnemende school het bij u ophalen, is het wel de bedoeling dat u in de buurt van een van de scholen woont.
Denk bij elektronisch afval aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels of adapters. Hieronder vallen geen inktcartridges of batterijen.

De E-waste Race Deventer is een initiatief van Circulus Berkel en Weee Nederland.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws