02 juni 2023 Rupsen en kaalvraat

Rupsen en kaalvraat

Er zijn veel soorten rupsen actief op dit moment, vooral de spinselmot. De rupsen wandelen soms in lange draden de boom in en uit en maken spinsels. Ook zien we veel bladwespenlarven die vaak worden verward met rupsen. Het lijkt alsof we al met eikenprocessierupsen te maken hebben, maar die is nog niet actief. U kunt bij Circulus alleen een melding doen van eikenprocessierupsen. 

Vraat door bladwespen en rupsen

Na een zonnige en frisse start van het jaar zien we veel boomsoorten die last hebben van vraat. Het malse blad is lekker voor veel soorten rupsen en voor larven van bladwespen. Daar zijn er zoveel van, dat sommige bomen er kaal uitzien. U hoeft daar bij ons geen melding van te doen. Bomen lopen later gewoon weer uit en komen opnieuw in het blad te staan. 

Rupsen en spinsels? (Meestal) geen eikenprocessierups

Soms lijkt het alsof de eikenprocessierups al actief is: we zien spinsels en veel rupsen. Het gaat bijna altijd om andere soorten, bijvoorbeeld spinselmotten. Naast alle rupsensoorten zien we ook de bladwespenlarven. Die lijken op rupsen. 

Eikenprocessierupsen kunt u melden. Maar aan de soorten die nu actief zijn - zoals de spinselmot en bladwespenlarven - doen we niets. U hoeft dit niet te melden. Ze zijn bovendien onschadelijk, er is dus geen gevaar wanneer u hiermee in contact komt. 

Spinselmot of eikenprocessierups. Hoe ziet u dat?  

  • Eikenprocessierupsen zitten nog niet in een spinselnest.
  • Eikenprocessierupsen zijn behaard, donker gekleurd en leven in groepen. De rupsen van de spinselmotten zijn niet behaard en licht van kleur.
  • Eikenprocessierupsen vinden we alleen in eiken. Spinselmotten vinden we op veel verschillende gewassen en bomen.

Foto: spinselmot. Bron: Arnold van Vliet

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws