04 juli 2022 Proef onkruidbeheersing in vier wijken van Deventer

Proef onkruidbeheersing in vier wijken van Deventer

Circulus zorgt in de gemeente Deventer voor onkruidbeheersing op verhardingen. Denk daarbij aan wegen, stoepen en paden. We beheersen het onkruid duurzaam, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Het werk voeren wij uit volgens de afspraken met de gemeente.

Maar welke aanpak is het meest geschikt voor de gemeente Deventer? In de wijken Tuindorp, Oranjekwartier, Ludgerus en Landsherenkwartier verzorgen we op dit moment een proef. 

Duurzaam beheersen

Duurzaam onkruid beheersen is arbeidsintensief. Bij een duurzame aanpak steekt onkruid sneller de kop op dan bij chemische bestrijding, vooral bij groeizaam Hollands weer. We spreken dus liever over ‘onkruidbeheersing’.

Wat is nu de meest slimme aanpak voor het beheersen van onkruid? Een aanpak die past bij het gewenste straatbeeld van Deventer en betaalbaar is? Die vragen willen we komende tijd met de gemeente beantwoorden. Want onkruid beheersen kan op veel verschillende manieren.

Pilot onkruidbeheersing in vier wijken

In de wijken Tuindorp, Oranjekwartier, Ludgerus en Landsherenkwartier onderzoeken we hoe zo’n slimme aanpak eruitziet. Een duurzame aanpak die niet alleen efficiënt, maar ook financieel haalbaar is. Dat doen we met een pilot, een proef met vier verschillende methoden. Deze proef duurt tot en met het najaar. 

Wat merkt u van deze proef?

  • Woont u in de een van de vier wijken? Dan ziet u regelmatig andere machines in uw straat dan u misschien gewend bent. In iedere wijk gebruiken we een andere methode. Op de webpagina  naarminderonkruid  ziet u welke methode we in uw straat gebruiken. Ook leest u meer over de pilot. 
  • Woont u in een andere wijk? Dan beheersen het onkruid zoals u gewend bent en volgens de afspraken met de gemeente. Op de  gemeentesite  leest u hoe de aanpak eruit ziet. 

Hoe werkt de proef precies? 

  • Collega Jacqueline en de machinisten leggen het uit in deze video: 

Wat kunt u zelf doen tegen onkruid in uw straat?  

  • De gemeente vraagt u onkruid binnen 30 cm vanaf bijvoorbeeld schuttingen, muurtjes en hekwerken zelf weg te halen. Dit geldt voor alle wijken in Deventer. Daarmee voorkomen we beschadigingen aan persoonlijke eigendommen.
  • Op deze pagina op onze site leest u hoe u ons en de gemeente kunt helpen bij het duurzaam tegengaan van onkruid in uw straat of wijk.

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws