19 juli 2019 Nieuwe look voor ondergrondse containers

Nieuwe look voor ondergrondse containers

Experimenten zijn gestart om de hoeveelheid bijplaatsingen bij ondergrondse containers te verminderen. Eén daarvan is het 'wrappen'  van containers. Dat gebeurde eerder deze week in de Maasstraat in Apeldoorn.

Bijplaatsingen van afval bij ondergrondse containers zijn veel inwoners een doorn in het oog. Bovendien kost het veel geld om dit afval te verwijderen. Alle reden dus om te investeren in een creatieve aanpak. Eén eenvoudige oplossing om bijplaatsingen tegen te gaan, is er helaas niet, weet Circulus-Berkel. Het is maatwerk.

Wat laten mensen achter?

Circulus-Berkel werkt in opdracht van de gemeente Apeldoorn op dit moment aan het verminderen van bijplaatsingen op een aantal plekken. Onderzocht werd eerst wat de samenstelling was van het bijgeplaatste afval. Daaruit bleek dat 40 procent bestaat uit grof restafval en ander afval dat niet in de container past of thuishoort, 30 procent uit karton dat niet in de container past, 20 procent uit huisvuil(zakken) en ruim 10 procent uit PMD. In nog geen 10 procent van de gevallen was er een storing bij de container.  

Experimenten gestart

Een projectgroep is op zoek gegaan naar een mix van maatregelen op het gebied van participatie, communicatie, inrichting en handhaving: de knoppen waar je aan kunt draaien om bijplaatsingen omlaag te brengen. Voor karton dat niet goed in de container past, gaan we experimenteren met een papiercontainer met een brede ‘brievenbus’ laag bij de grond. Verder richten we een locatie in met plantenbakken en eventueel bankjes. Containers worden voorzien van foto’s en teksten van buurtbewoners die de buurt schoon willen houden. En we 'wrappen'  containers met een afbeelding van een afvalstroom. Zo kun je in één oogopslag zien welk afval waar in moet. Binnenkort gaan we ook nog een blinde muur achter containers beschilderen om een gevoel van controle te activeren.

Positieve resultaten

Een deel van de experimenten is gestart; de foto laat het zonet opgeleverde werk zien in de Maasstraat. Een ander experiment waar we in april mee begonnen zijn, heeft al positieve resultaten opgeleverd. Op een vrij anonieme plek op een parkeerterrein hebben we hekken geplaatst rondom de containers. Zo kan er niet even snel afval uit een busje worden geladen en naast de containers worden gedumpt. We zien daar inmiddels 40 procent minder bijplaatsingen.

Bekijk ook het filmpje dat RTV Apeldoorn heeft gemaakt.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws