21 december 2023 Campagne Schone Stromen PMD Doesburg

Campagne Schone Stromen PMD Doesburg

In de gemeente Doesburg wordt veel PMD al goed gescheiden door inwoners maar het kan nog beter. Elke inwoner kan het PMD zonder extra kosten aanbieden. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken. Dat zijn waardevolle grondstoffen die geschikt zijn om nieuwe, nuttige producten van te maken.

Hoe beter PMD gescheiden wordt, hoe meer er kan worden hergebruikt. Jammer genoeg zien we in het PMD ook zaken die er niet thuis horen. Dat verstoort de recycling en leidt tot afkeur van PMD. Dat houdt in dat er dan een grote hoeveelheid PMD wordt verbrand en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Bovendien is verbranden flink duurder dan recyclen, waardoor ook de kosten hoger kunnen worden.

Campagne

Het is soms ook gewoon lastig om te weten wat er wel en niet bij het PMD hoort. Samen met het Afvalfonds Verpakkingen zijn Circulus en de gemeente Doesburg een campagne begonnen om nog duidelijker te maken wat wel en niet in de PMD-container of PMD-zak mag. Dat doen ze met posters, in kranten en op social media. Ook komt er een promotieteam langs: experts die vragen van bewoners kunnen beantwoorden én hun kennis gaan testen.

Promotieteam

Het Promotieteam was op 1 november op de markt in Doesburg. Met een leuke quiz konden bewoners hun kennis laten testen over PMD: wat mag er wel en niet bij?
Wethouder Birgit van Veldhuizen legt in dit filmpje uit waarom het zo belangrijk is om PMD goed te scheiden.

Verbetering

De afgelopen maanden heeft u mogelijk een rode, oranje of groene hanger gevonden aan uw PMD-container.
Een rode hanger aan de PMD-container betekent dat de controleurs afval hebben gevonden dat beslist niet in de PMD-container thuishoort. De container wordt niet geleegd. Op de hanger is te lezen wat er moet gebeuren om de container alsnog te laten legen.
Als er een oranje hanger aan de container hangt betekent dat een waarschuwing. De controleurs hebben iets gezien dat niet bij het PMD hoort, maar de container is wel geleegd.
Bij een groene hanger is alles in orde! Met een kleinigheidje aan de groene hanger, laat Circulus zien dat het goed scheiden van PMD wordt gewaardeerd.
En… wie weet heeft u een ‘gouden hanger’ gevonden! Dan krijgt u – als u de juiste gegevens achterlaat – een heerlijk, plasticvrij cadeautje.
Inmiddels zijn we toe aan de derde controleronde en geven de PMD-controleurs aan dat ze een verbetering zien. In het nieuwe jaar krijgen we de resultaten van de sorteerproeven en die gaan we natuurlijk met u delen.

Mag het bij het PMD?

Om bewoners helpen met het scheiden van PMD is er een simpel ezelsbruggetje. Zijn de volgende  drie vragen met ‘JA’ te beantwoorden?  Dan hoort het afval bij het PMD.

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of een drankpak?
  • Komt het uit uw keuken of badkamer?
  • Is het leeg?

Let op: gebruik alleen doorzichtige zakken voor de oranje container. Uw PMD mag er ook los in. Zo kunnen de controleurs zien wat er in zit.
Meer weten over PMD en wat we er allemaal mee kunnen doen? Neem dan een kijkje op doemeemetpmd.nl  Daar is heel veel informatie te vinden.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws