10 november 2021  Boomfeestdag: handen uit de mouwen, schop in de grond!

Boomfeestdag: handen uit de mouwen, schop in de grond!

Op woensdag 10 november was het ook in de gemeente Lochem Boomfeestdag! Na anderhalf jaar uitstel door corona konden scholen in Nederland deze dag weer vieren. Met een schep in de hand, voeten in de klei en plezier! Groep 6 van OBS De Branink in Laren plantte aan de Dijkmansweg maar liefst 30 lindes, esdoorns en eiken.

Op de prachtige zonnige herfstochtend zorgden de 23 enthousiaste werkers in korte tijd voor een dijk met jonge boompjes.

De kinderen kregen daarbij hulp van wethouder Henk van Zeijts en collega’s van Circulus-Berkel en de gemeente. Wethouder van Zeijts trapte de boomfeestdag af. Eerst wilde hij graag van de kinderen weten waarom bomen zo belangrijk zijn. Voor zuurstof, het blad, schaduw, (kleine) dieren; de kinderen van De Branink waren goed op de hoogte. De wethouder legde ook uit dat bomen ankers zijn voor herinneringen. Want ja, kinderen herinneren zich later vast boomfeestdag als ze langs ‘hun’ geplante boom fietsen.  

Samen planten voor de toekomst

Eiken zijn karakteristiek voor ons Achterhoekse landschap. Samen met de lindes en esdoorns zorgen ze voor een biodiverse en toekomstbestendig bomenrij. Juist in het buitengebied mogen jonge boompjes uitgroeien tot beeldbepalende bomen. IJkpunten waar ook volgende generaties mensen en dieren onder leven, spelen of schuilen.

De kinderen werkten in groepjes en hadden er veel plezier in. Samen staken ze schop in de grond voor het graven van plantgaten en planten van de bomen. “Zwaar werk hoor, maar als ik op mijn schep ga staan dan lukt het best.” Ook directie en management van Circulus-Berkel hielp weer een handje mee.

Bomen maken Gezond!

Het thema van de Nationale Boomfeestdag 2021 is ‘Bomen maken Gezond!’. Stichting Nationale Boomfeestdag: “Een groene omgeving levert een enorme bijdrage aan de gezondheid. In een groene leefomgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze vaardigheden, is er minder stress en zijn ze psychologisch gezonder. Ze kunnen zich beter concentreren en zijn energieker. Kortom, redenen te over om de speel- en leefomgeving van kinderen te vergroenen!”

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws