13 maart 2023 Weet u waar nestkasten hangen? Laat het ons weten.

Weet u waar nestkasten hangen? Laat het ons weten.

Op steeds meer bomen in de gemeente Lochem hangen nestkasten. Een mooie ontwikkeling die helpt bij het op peil houden van de vogelstand. Veel van deze nestkasten zijn speciaal gemaakt voor mezen. Niet toevallig: mezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Met mezenkasten zorgen we dus voor groei van de mezenbevolking die de ‘plaagrups’ als lekker hapje ziet.


We willen graag weten waar de nestkasten hangen in de openbare ruimte. De locaties zetten we op een openbare kaart. Zo ziet iedereen op welke plekken er al initiatieven zijn. Hangen de nestkasten op eikenbomen? Dan is het extra belangrijk om de locaties in beeld te hebben. Deze slaan we over bij het behandelen van eiken in de strijd tegen de eikenprocessierups. Zo blijft er voor mezen genoeg te eten over en kunnen ze hun goede werk blijven doen. 

Helpt u de nestkastenkaart compleet te maken? 

Nestkasten op gemeentebomen zijn meestal opgehangen door betrokken buurtbewoners of verenigingen. Onze medewerkers komen de kasten soms tegen bij boomkeuringen. Ze registeren ze op een kaart. Niet alle nestkasten zijn in beeld, want de gemeente Lochem telt maar liefst 70.000 gemeentebomen. Natuurlijk kunnen ook alweer kasten bijgekomen zijn. Daarom vragen we u te helpen bij het compleet maken van de nestkastenkaart.

Hoe voegt u een nestkast toe? 

Weet u waar een nestkast hangt op een boom in de openbare ruimte? Of heeft u zelf een kastje opgehangen? Ga naar de openbare kaart hieronder. Staat de kast daar niet op? Volg dan de volgende stappen:

  • Maak een foto van de nestkast, noteer de locatie en ga naar 
      Nestkastenkaart gemeentebomen 
  • Kies onderaan de pagina voor 'vogelkast melden' en vul het type in of 'onbekend'.
  • U kunt nu de foto uploaden en extra informatie toevoegen. 
  • Klik op 'opslaan'. Nu heeft u een locatie doorgegeven! 

Hartelijk dank voor uw hulp! Samen zorgen we voor een actuele kaart.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws