01 augustus 2023 Weet u waar nestkasten hangen? Laat het ons weten.

Weet u waar nestkasten hangen? Laat het ons weten.

Op steeds meer bomen in de gemeente Lochem hangen nestkasten. Een mooie ontwikkeling die helpt bij het op peil houden van de vogelstand. Veel van deze nestkasten zijn speciaal gemaakt voor mezen. Niet toevallig: mezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Met mezenkasten zorgen we dus voor groei van de mezenbevolking die de ‘plaagrups’ als lekker hapje ziet.


We willen graag weten waar de nestkasten hangen in de openbare ruimte. De locaties zetten we op een openbare kaart. 

Helpt u de nestkastenkaart compleet te maken? 

Nestkasten op gemeentebomen zijn meestal opgehangen door betrokken buurtbewoners of verenigingen. Onze medewerkers komen de kasten soms tegen bij boomkeuringen. Ze registeren ze op een kaart. Niet alle nestkasten zijn in beeld, want de gemeente Lochem telt maar liefst 70.000 gemeentebomen. En er komen regelmatig nestkasten bij. Daarom vragen we u te helpen de openbare nestkastenkaart compleet te maken. 

Weten we waar kasten hangen? Dan kan iedereen zien hoe de spreiding is. Verder kunnen we bij werkzaamheden rekening houden met de nestkasten. Denk aan snoeien of aan de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. 

Hoe voegt u een nestkast toe? 

Weet u waar een nestkast hangt op een boom in de openbare ruimte? Of heeft u zelf een kastje opgehangen? Ga naar de openbare kaart hieronder. Staat de kast daar niet op? Volg dan de volgende stappen:

  • Maak een foto van de nestkast, noteer de locatie en ga naar 
      Nestkastenkaart gemeentebomen 
  • Kies onderaan de pagina voor 'vogelkast melden' en vul het type in of 'onbekend'.
  • U kunt nu de foto uploaden en extra informatie toevoegen. 
  • Klik op 'opslaan'. Nu heeft u een locatie doorgegeven! 

Hartelijk dank voor uw hulp! Samen zorgen we voor een actuele kaart.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws