29 april 2021

"Vruchten van de beuk: aantrekkelijk voor de koolmees."

April/mei 2021 - "De beuk is gevoelig voor ‘schorsbrand’, openscheuren van de bast na veel zonlicht. Daarom beschermen we de bast na een snoeibeurt met jute", aldus  Herman, Circulus-Berkel Buitenruimte. "De vruchten zijn aantrekkelijk voor  koolmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups." Francien van Gils, gemeente Lochem, legt uit dat beuken zich van nature verspreiden als ze de kans krijgen...


Deze keer was een beuk aan de Gorsselse Kerkstraat boom van de maand. De heer Ben Heusinkveld stuurde foto's van de boom met bijzondere groeiwijze. Hoe komt de boom aan de 'slurf'? Onze collega's gingen op zoek naar het antwoord en delen wetenswaardigheden over onderhoud en eigenschappen van de beuk. Wethouder van Zeijts liet zich inspireren door de geschiedenis. 
 

Henk van Zeijts, wethouder natuur en landschap:

“Stond er ooit een beukenhaag langs de Kerkstraat te Gorssel? Dan heeft deze krasse beuk haar haaggenootjes overleefd. En hoe! Dit fraaie exemplaar met prachtige lichtgewelfde stam en krachtige uitstraling weet haar omgeving nog steeds te behagen.” 
 

Herman Oudenampsen, werkvoorbereider, Circulus-Berkel BuitenRuimte:  

“We weten dat deze gemeenteboom zo’n 40 jaar terug al deze vorm had. In een verder verleden heeft hier – langs een kerkpad – waarschijnlijk een beukenhaag gestaan. De bomen groeiden in elkaar. Je ziet dus nog een fragmentje geschiedenis.”

Koolmezen
“Aan de beukenboom komen de bekende beukennootjes, wintervoedsel voor eekhoorns. Maar die vruchtjes zijn voor veel dieren belangrijk. Zo hebben koolmezen een grotere overlevingskans na een goed beukennotenjaar! Koolmezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.”

“Onze wereld kent nog veel aparte bomen met een verhaal. Zoals deze beuk in ons eigen Gorssel. De beuk onderhouden we – net als veel andere bijzondere bomen – regulier. Dat wil zeggen: periodieke controles op veiligheid en gezondheid zijn leidend. Het is zo’n boom die door de natuur is gevormd, waarbij je het liefst zo min mogelijk ingrijpt. De fagus sylvatica zetten we nog vaak in als haagplant. Voor hagen van 80 tot 400 cm komen ze prachtig tot hun recht. In rood of in groen: we zien na het planten snel mooie winterharde hagen."


Francien van Gils, beleidsmedewerker groene leefomgeving, gemeente Lochem:

“Beuken zijn indrukwekkende bomen die horen in het Gorsselse landschap. Je herkent ze meteen aan de gladde stam en de brede ronde kroon. De beuk is een boom die, als hij daartoe de kans krijgt, zich in onze omgeving van nature verspreidt. Maar ook zelf plantten we door de jaren heen veel beuken aan. Een oude beuk als deze in Gorssel geeft zijn omgeving karakter. Wist u dat beuken honderden jaren oud kunnen worden? Als de omstandigheden goed zijn, kunnen ze wel een leeftijd bereiken van 200 tot 400 jaar."

 

 Terug naar Buitengewone Bomen Lochem 

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws